Experiența intensă a unui bărbat care a învins ateromatoza și AVC-ul

Există afecțiuni medicale care evoluează în tăcere, fără a da semne evidente, dar care pot provoca complicații severe sau chiar deces. Una dintre acestea este ateromatoza, caracterizată de acumularea lentă de grăsimi pe pereții arterelor. În timp, se formează plăci de aterom, care îngustează vasul de sânge, reducând fluxul sangvin. Un fragment de placă de aterom desprins poate cauza un accident vascular cerebral (AVC).
Un caz intens și revelator
Așa s-a întâmplat și cu Dumitru, un bărbat de 56 de ani, care a suferit un AVC într-o dimineață obișnuită. Familia și-a dat seama că i s-a întâmplat ceva și l-a dus de urgență la spital. Investigațiile au arătat că Dumitru suferise un AVC ischemic. Medicii au depistat că suferea și de ateromatoză carotidiană, respectiv depuneri de plăci de aterom pe artera carotidă stângă. Un fragment de placă de pe artera carotidă stângă s-a desprins și a cauzat acel AVC ischemic.
Intervenția salvatoare
Pentru a preveni producerea de noi accidente vasculare cerebrale, Dumitru avea nevoie de o operație care să elimine plăcile de aterom periculoase de pe artera carotidă. A fost programat la Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. După mai multe investigații, s-a aflat că Dumitru avea și stenoze severe la picioare, pe arterele poplitee.
În cazul său, medicul a decis să realizeze intervențiile pe rând, în funcție de gravitatea afecțiunilor. A intervenit mai întâi asupra stenozei carotidiene. Plăcile de aterom care îngustau artera carotidă au fost eliminate printr-o operație de endarterectomie carotidiană, cu restabilirea fluxului de sânge. Operația a fost un succes, recuperarea a fost ușoară, iar Dumitru a putut să se întoarcă acasă, cu recomandarea de a reveni peste o lună pentru a se interveni pe piciorul stâng.
Pentru obstrucția poplitee de la piciorul stâng, medicul i-a efectuat un bypass popliteu, prin care circulația arterială la nivelul membrului inferior a fost restabilită. Recuperarea a fost mai dificilă, însă cu ajutorul echipei medicale de la Spitalul Clinic SANADOR, Dumitru a reușit să depășească această perioadă. În prezent, duce o viață normală.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la consulturi de specialitate și la investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. În situația în care există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate de chirurgi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨