Încă nu sunt cunoscute toate detaliile și contraindicațiile legate de procesul de vaccinare anti-coronavirus. În spațiul public a fost vehiculată ideea conform căreia femeile însărcinate sau mamele care alăptează nu ar fi bine să se imunizeze.

Specialiștii nici nu încurajează dar nici nu descurajează vaccinarea acestor categorii de femei. Deocamdată studiile nu au avansat atât de mult încât să se stabilească cu exactitate dacă mamele care alăptează sau femeile însărcinate au interzis la serul anti-Covid.

În oricare din situații, unei femei care se află în această situație îi este recomandat să se sfătuiască cu medicul de familie sau cu doctorul ginecolog înainte să ia o astfel de decizie. În cazul în care se constată că un vaccin anti-Covid nu poate afecta metabolismul mamei, atunci se recomandă imunizarea.

În studiile clinice ale vaccinurilor anti-coronavirus care au apărut pe piață nu au fost incluse femei care alăptează sau femei gravide astfel încât să fie concluzionată o contraindicație la vaccinul anti-coronavirus.

Femeile însărcinate se pot vaccina anti-Covid? Ce spun specialiștii

Detalii despre vaccinarea în sarcină

În prezent specialiștii nu recomandă ca femeile însărcinate să fie vaccinate cu unul din serurile folosite în campania de imunizare a populației europene. Nici serul BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și nici cel Moderna nu este recomandat pentru această categorie de femei dacă nu este consultat un medic înainte.

În schimb, în vaccinul anti-Covid de la BioNTech/Pfizer și Moderna a fost folosit pe animale gestante și nu au fost constatate efecte adverse în urma injectării serului. De asemenea, specialiștii au stabilit că nici fătul nu a fost afectat.

În urma acestor studii efectuate pe animale specialiștii au ajuns la concluzia că vaccinarea femeilor însărcinate nu poate fi contraindicată dar nici recomandată.

Cu toate acestea au existat femei însărcinate care s-au vaccinat împotriva Covid-19. Este vorba despre femei care lucrează în sistemul medical și care sunt expuse constant riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.