Premierul Florin Cîțu a declarat că în ceea ce privește restricția legată de magazine, lucrurile vor rămâne așa cum sunt, fiindcă măsura dă rezultate. Liberalul spune că a discutat permanent cu rețelele de magazine și înainte, dar și după ce s-a luat această decizie. Conform acestuia, retailerii înțeleg care este situația epidemiologică în țară și au fost alături de autorități, atât anul acesta, cât și anul trecut când a fost instituită starea de urgență.

„În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate”, a afirmat premierul.

Florin Cîțu: Măsura dă rezultate

De asemenea, premierul a precizat faptul că măsura de a închide magazinele la ora 18:00, acolo unde rata de infectare este ridicată, a dus la scăderea ratei de pozitivare cu coronavirus, tocmai fiindcă mobilitatea a fost limitată. Florin Cîțu explică faptul că studiile specialiștilor arată faptul că mobilitatea este factorul prin care răspândește cel mai mult coronavirusul. Toate țările din Uniunea Europeană au  luat decizia de a reduce mobilitatea. În acest sens, explică premierul, după ce s-a luat măsura de a se reduce mobilitatea s-a ajuns la un platou, ba chiar o scădere a ratei de pozitivare.

Cât despre cozile formate după ce au intrat în vigoare noile restricții, Florin Cîțu a menționat că așteaptă o analiză pentru a afla dacă aceste cozi au fost cauzate de apropierea perioadei de sărbători sau orei de închidere a magazinelor.

Florin Cîțu bate cu pumnul în masă! Ce se va întâmpla cu ora închiderii magazinelor?

Când vor reveni lucrurile la normalitate

„Cerusem o analiză de la supermarketuri referitoare la ce se întâmplă cu traficul în timpul zilei, la fiecare oră și voiam o analiză care se ia în calcul și contextul. Analiza durează mai mult, dar vom avea și această analiză”, a conchis Florin Cîțu.

Mai mult, șeful Executivului a mai anunțat faptul că de la 1 iunie se va putea discuta despre revenirea la normalitate. Conform liberalului, în curând se va constitui un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la data de 1 iunie. În ceea ce privește măsura pașaportului COVID sau a certificatului verde, șeful Guvernului a explicat faptul că acesta nu se va aplica și la noi în țară pentru deschiderea economiei și a turismului.