Recent primul ministru a vorbit din nou despre bugetul pentru anul 2021. Potrivit declarațiilor făcute de acesta sâmbătă, pentru crearea proiectului de buget se va face o verificare a companiilor care de ani de zile au avut pierderi.

Companiile de stat neperformante trebuie să vină cu programe de reformă

După cum a declarat primul ministrul în cazul companiilor de stat este nevoie de o restructurare. Iar bătaia de joc asupra banului public trebuie stopată.

„Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie să spunem stop. Am spus: stop, ajunge, aici oprim această hemoragie a banului public şi bătaia de joc asupra banului public; cheltuielile cu subvenţiile s-au dublat şi acestea în perioada 2016-2020. Dar nu am văzut o performanţă mai bună a acestor companii. Din contră, am văzut adâncirea pierderilor. Aşa că aceste companii de stat, care au pierderi, trebuie să vină cu un program de restructurare. Dacă vor să mai fie susţinute”, a spus Florin Cîțu.

În ceea ce privește subvențiile, premierul a declarat că în 2021 nu vor mai fi la același nivel ca în 2020. Mai mult decât atât, companiile care au pierderi, dar primesc ajutor din partea statului trebuie să vină cu programe de reformă și de reformă dacă vor să mai primească subvenții.

,,Dacă nu, nu vor primi subvenţiile şi vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”,  a mai menționat Cîțu.

Florin Cîțu a a afirmat că s-ar putea ca unele companii să nu supraviețuiască

Șeful Executivului a oferit și un exemplu în acest sens. El a vorbit despre compania TAROM care a decis să vină cu o restructurare și care începe să obțină rezultate, așa că o să primească în continuare finanțare din partea statului. Însă a mai specificat că este posibil ca nu toate companiile să reziste după restructurare.

 ,,Este posibil ca unele dintre ele să nu supravieţuiască sau unii dintre managerii care au administrat prost companiile în aceşti ani să nu supravieţuiască. Dar acesta e preţul pe care trebuie să îl plătească, dacă vrem să mergem mai departe”, a mai menționat primul ministru.

Florin Cîțu despre restructurarea companiilor de stat:,,Trebuie să spunem stop. Oprim această hemoragie a banului public”
Foto: Capital.ro

,,Toţi românii vor un aparat public performant„

În ceea ce privește bugetul, Florin Cîțu a afirmat că este o provocare pentru  orice coaliţie. Însă a spus foarte clar că proiectul bugetar pentru 2021 se va concentra pe reducerea risipei banului public. Mai ales că în ultimii ani cheltuielile cu personalul au ajuns să se dubleze.

,,De aceea, în acest an am vorbit de câteva reforme. Una dintre reforme este o reaşezare a legii salarizării unitare. În care să legăm veniturile celor din administraţia publică de performanţă. Este momentul să facem acest lucru, nu doar să promitem că vom creşte salariile în fiecare an şi fără să cerem ceva la schimb. Nu o cerem doar noi, o cer românii. Toţi românii vor un aparat public performant. Şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. De aici pornim cu acest buget”, a mai afirmat premierul.

Nu în ultimul rând, primul ministru a mai spus că potrivit datelor identificate până acum, aproximativ 600 de milioane de lei se duc pe cheltuielile generate de a acordarea sporurilor bugetarilor. Și a mai afirmat și că luni modificările stabilite în acest sector ar urma să fie puse în dezbatere publică.

Florin Cîțu a fost întrebat dacă urmează o decizie în privința sporurilor pe care bugetarii le primesc, mai concret sporurile prefecţilor, el a răspuns că multe vor dispărea.