Premierul Florin Cîțu a anunțat la ce se gândește Guvernul atunci când vine vorba despre sporurilor bugetarilor.

Premierul este de părere că acești bani ar trebui să îi primească doar persoanele care merită și muncesc, nu toate persoanele care se prezintă la locul de muncă. Liberalul a explicat că în sectorul public nu mai există salariu minim, fiindcă sporurile sunt acordate „doar pentru că te prezinți la locul de muncă”.

Florin Cîțu: Sporurile se dau doar dacă apari la locul de muncă

În ultimii patru ani de zile, Florin Cîțu spune că a atras atenția de veniturile din sectorul public, în special că s-au dublat. În 2016, de exemplu, se cheltuiau 53 de miliarde de lei cu personalul de la stat, iar în prezent se cheltuiesc 110 miliarde de lei. Diferența este uriașă.

Conform cifrelor furnizate de premier, dintre aceste 110 miliarde de lei, 27 sunt sporuri. Florin Cîțu spune că acest lucru nu ar fi o problemă care banii ar merge la oameni care merită și care își fac treaba, însă, din nefericire, sporurile se dau la 99% dintre angajați doar fiindcă apar la locul de muncă.

Pentru a evita astfel de probleme, noua lege a salarizării va stabili indici de performanță pentru acele sporuri din sectorul public, astfel încât oamenii care nu muncesc să nu mai primească bani în plus.

Florin Cîțu vrea să lase bugetarii fără bani! Premierul, hotărât să oprească la aceste sporuri

O lege nouă a salarizării

„Venim cu o lege a salarizării nouă. Acolo se va lucra la modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani. Aceşti 110 miliarde de lei vor fi distribuiţi pe criterii de performanţă”, explică premierul.

Conform sursei citate, oamenii vor avea indicatori de performanțe, făcuți cu ajutorul anumitor companii din sectorul privat, iar angajații for fi remunerați în funcție de performanțe. Florin Cîțu este de părere că în sectorul public sunt oameni buni care trebuie să fie premiați.

Cîțu: În sectorul bugetar nu mai există salariul minim

Florin Cîțu a declarat că în sectorul bugetar nu mai există salariu minim, el fiind un reper în evaluarea veniturilor în zona bugetară, spune premierul.

„În sectorul public nu cred că mai există un salariu minim. Nu cred că mai găseşti salariu minim în sectorul public. De aici ar trebui să începem”, a spus Cîţu.

De asemenea, Florin Cîțu a mai declarat că sindicatele sunt în război cu el, fiindcă ele nu acceptă că el vrea transparență.