Fost comandant Azov cere demisia șefului armatei ucrainene acuzându-l de ordine la limita criminalității

Data actualizării: 9 aprilie 2025

Bohdan Krotevich, un fost comandant de rang înalt al brigăzii Azov, a cerut demisia șefului armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirskîi. Krotevich l-a acuzat pe Sirskîi de lipsă de imaginație strategică și de a pune în pericol viețile soldaților ucraineni prin ordine la limita criminalității.

Microgestionarea armatei

Krotevich a declarat că Sirskîi și conducerea existentă a armatei ucrainene erau angajați în „microgestionarea manuală a întregii armate”. El a criticat, de asemenea, ordinele date soldaților și unităților care îi obligau să se odihnească și să se bazeze prea aproape de front. „Am început să primesc de la înaltul comandament al armatei, de la comandantul șef al Cartierului General, ordine care au devenit din ce în ce mai mult la limita criminalității”, a declarat Krotevich.

„Am început să primesc de la înaltul comandament al armatei, de la comandantul șef al Cartierului General, ordine care au devenit din ce în ce mai mult la limita criminalității” – Bohdan Krotevich

Acuzații grave

El a acuzat comandamentul armatei că este „vinovat din punct de vedere penal de faptul că nu înțelege principiile războiului în acest moment” și, în special, „cum funcționează dronele FPV, cum funcționează bombele glisante”. Sub conducerea lui Sirskîi, Ucraina a pierdut treptat teritoriu de-a lungul anilor 2024 și 2025, pe măsură ce forțele ruse au avansat în mai multe zone. Krotevich susține că această pierdere a teritoriului este mai degrabă rezultatul conducerii defectuoase a armatei ucrainene decât al superiorității numerice a Rusiei sau al pauzei în livrările de arme americane.


Syrskîi trebuie să plece”, a mai spus Krotevich, susținând că acesta, numit în februarie 2024 la conducerea armatei, nu a reușit să rupă liniile rusești, cu excepția Kurskului în august, unde a găsit „punctul cel mai slab” și a executat o simplă „lovitură liniară”.

Citește și:

Krotevich intenționează acum să înființeze o companie privată, Strategic Operational and Intelligence Agency (Soia), care să obțină informații despre Rusia, Belarus, Coreea de Nord și alte țări neprietenoase cu Ucraina și să acționeze ca expert de legătură cu Occidentul.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨