Frauda spoofing pe val in Romania: o femeie din Deva pierde 57000 de lei

Data actualizării: 19 mai 2025

Tot mai multi romani cad victime ale unui nou tip de frauda, denumit spoofing, in urma caruia pierd sume semnificative de bani. Aceasta metoda de inselaciune implica preluarea identitatii unor institutii financiare sau autoritati ale statului, pentru a convinge victima sa dea curs solicitarii escrocilor.

Un caz recent de frauda spoofing

Un caz recent de acest gen a avut loc in Deva, unde o femeie s-a trezit datoare la banca si fara suma de bani imprumutata fara voia sa in cont. Victima a fost sunata insistent de pe un numar care parea a apartine unei banci cunoscute, insa in realitate, sursa apelului era alta.

‘Mi-a prezentat prin imagini pe WhatsApp si apoi s-a apucat si mi-a pus un credit. Mi-a dat, dupa aia, de banuit si am vazut creditul ala mare, pe care eu nu l-am vrut.’ – declara victima.

Modul de operare al escrocilor

Escrocii au convins victima sa instaleze pe telefon mai multe aplicatii, care le-au permis autorizarea unei plati in valoare de 57000 de lei. Cand victima si-a dat seama ca a fost pacalita, a sunat la 112. Pana in acel moment, escrocii deja reusisera sa recupereze o parte din bani.


Specialistii avertizeaza ca aceste tipuri de escrocherii au inceput sa se inmulteasca. Un mod simplu de a verifica daca un apel este autentic este sa inchidem apelul in curs, sa spunem ca revenim in doua minute si apoi sa apelam acelasi numar de telefon. Apelul nostru ulterior se va duce catre institutia reala, unde vom confirma ca nu ei ne-au apelat.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨