Garda Elvetiana digitala apara Vaticanul de atacuri cibernetice

Data actualizării: 13 mai 2025

Un grup intitulat Vatican CyberVolunteers lucreaza din 2022 pentru a respinge atacurile cibernetice indreptate impotriva Vaticanului. Grupul este format din aproape 90 de profesionisti in securitate cibernetica din intreaga lume. Profesionistii sunt jumatate catolici, cealalta jumatate pur si simplu doresc sa faca un bine.

Securitatea Vaticanului in era digitala

‘Suntem ca Garda Elvetiana care asigura securitatea Vaticanului, dar in domeniul digital’, a declarat Joseph Shenouda, fondatorul grupului. Sfantul Scaun a fost tinta unor atacuri ce variaza de la tentative de ‘phishing’ sau compromiterea conturilor online ale cardinalilor, pana la atacuri de tip ‘distributed denial of service’ (DDoS).

Grupul de voluntari a descoperit chiar si emitatoare Wi-Fi malitioase amplasate in interiorul si in apropierea Vaticanului, menite sa pacaleasca personalul sa ofere acreditari sau sa permita hackerilor accesul in sistemele interne. CyberVolunteers au creat canale prin care impartasesc informatii despre amenintari cu Vaticanul, a spus Shenouda. De asemenea, ofera gratuit capacitate cloud atunci cand Vaticanul are nevoie.


Creștere de 150% a atacurilor cibernetice

Doar in ultimele 12 luni s-a inregistrat o crestere de 150% a atacurilor. Shenouda a declarat ca nivelul de amenintare se afla cu un pas sub cel maxim pe sistemul de alerta, ceea ce corespunde nivelului portocaliu, risc ridicat de activitati care vizeaza sau compromit infrastructura critica.

Citește și:

In iulie 2020, un grup de hackeri sustinut de statul chinez, numit ‘RedDelta’, ar fi incercat sa acceseze serverele de email ale Diecezei Catolice din Hong Kong si ale Vaticanului, in contextul unor negocieri sensibile intre Vatican si China privind numirea episcopilor.

In 2022, site-ul Vaticanului a cazut, la o zi dupa ce Papa Francisc a criticat invazia Rusiei in Ucraina. Vaticanul a fost tinta spionajului de zeci, poate sute de ani. In ultimii ani a incercat sa isi imbunatateasca securitatea, inclusiv cea digitala.

La conclavul din 2013, care l-a ales pe Papa Francisc, a fost folosita, potrivit Reuters, chiar si o cusca Faraday pentru a bloca campurile electromagnetice. Aceasta strategie a contribuit la prevenirea spionajului. Insa, cand vine vorba de atacuri cibernetice directe, Biserica se bazeaza pe furnizorii de servicii de securitate cibernetica contractati pentru a reactiona, a spus Shenouda, si nu exista un tert care sa verifice daca masurile de securitate sunt implementate corect.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨