General american considera esentiala mentinerea prezentei militare a SUA in Europa

Comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american, Christopher Cavoli, a declarat recent ca Statele Unite ar trebui sa-si mentina prezența militară pe continent, in ciuda revizuirii prezenței globale armate a Pentagonului sub presedintia lui Donald Trump.
Prezența militară americană în Europa
La inceputul anilor 2020, armata americana avea peste 100.000 de soldați în Europa, in urma invaziei Rusiei in Ucraina. In prezent, conform declaratiilor lui Cavoli, numărul a fost redus la 80.000. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a sugerat ca prezența SUA nu va dura pentru totdeauna, insa Cavoli sustine mentinerea fortelor pe continent.
„Sfatul meu este să menținem dispozitivul de forțe așa cum este acum”, a declarat Cavoli parlamentarilor în timpul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.
El a mai adaugat ca armata si-a revizuit periodic numărul de trupe din Europa începând cu 2022, cand Washingtonul a trimis mii de soldați pe continent, dar a recomandat să nu se reducă nivelul lor.
Relația Europei cu SUA
Relația Europei cu Statele Unite, in calitate de protector suprem al continentului impotriva oricarui atac din partea Rusiei, a fost puternic afectata de incercarea de apropiere a lui Trump de Moscova si presiunea asupra Kievului pentru a pune capat razboiului.
Eventualele modificari ale prezenței militare americane în Europa survin pe fondul îngrijorarilor cu privire la viitorul NATO, alianta transatlantică care a fost fundamentul securității europene in ultimii 75 de ani.
În cele din urmă, ceea ce se întâmplă cu forțele americane din Europa va fi o decizie luată de Hegseth și Trump. Războiul Rusiei din Ucraina a făcut sute de mii de morți și răniți, a strămutat milioane de oameni, a făcut din orașe ruine și a declanșat cea mai dură confruntare din ultimele decenii între Moscova și Occident.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨