Cei născuți înainte de 1989 sunt mai scunzi: efectele căderii comunismului
[read more]
Un studiu realizat de BERD arată că generația născută în perioada căderii comunismului este mai scundă decât cea născută înainte sau după această perioadă. Această trăsătură aparte a marcat viețile oamenilor și este posibil să se simtă și mai tare diferența în viitor.
Diferența de înălțime dintre copiii născuți între 1989 și 1991, care sunt acum adulți, și generațiile de dinainte și de după aceștia, este de aproximativ un centimetru, conform studiului BERD. Analizând 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste și patru state occidentale, cercetătorii au descoperit că cei născuți în perioada în care a căzut regimul comunist sunt cu 1,1 cm mai scunzi decât cei născuți înainte sau după această perioadă.
Reclamă
Într-o concluzie surprinzătoare, BERD afirmă că înălțimea medie a adulților din eșantion a început să scadă cu doi-trei ani înainte de căderea blocului comunist, iar tendința de creștere a apărut abia după șase-șapte ani. Acest fenomen este considerat a fi rezultatul recesiunii totale care a afectat statele din afara comunismului în perioada tranziției. De asemenea, dezorganizarea serviciilor publice, în special în domeniul sănătății, în primii ani ai tranziției de la regimul comunist, este un alt factor ce a contribuit la scăderea în înălțime a generației născute în acea perioadă.
Perioada comunismului și-a pus amprenta în viețile oamenilor, nu doar la nivel mental, ci și la nivel fizic. Înălțimea, considerată o trăsătură importantă, este unul dintre aspectele prin care se poate observa impactul acestui regim asupra dezvoltării generale a copiilor născuți în perioada căderii comunismului.
Chiar și acum, după trei decenii de la căderea comunismului, se resimte această diferență de înălțime între generații. Acest studiu aduce în prim-plan o perspectivă interesantă asupra impactului social și economic al căderii comunismului și relevanța acestuia în viața contemporană.
[/read]