Ciupercile sunt extrem de apreciate în bucătăriile din întreaga lume datorită valorii lor nutritive și a versatilității pe care o oferă în înlocuirea cărnii. Cu toate acestea, mulți fac greșeli frecvente atunci când le pregătesc.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le faci atunci când le prepari:
- Nu le spăla. „Ciupercile nu trebuie spălate în multă apă, pentru că se comportă ca niște bureți, absorb apă și nu mai sunt la fel de gustoase. De aceea, e bine doar să le cureți cu un prosop de bucătărie sau cu o perie specială.”
- Nu le găti încet sau la foc mic. „Ciupercile au multă apă în compoziție, care se evaporă atunci când le gătești. Dacă dai focul la mic, vor fierbe în apa lor. Dacă dai focul la mediu sau mare, apa se va evapora foarte repede și ciupercile se vor rumeni foarte frumos și vor avea o aromă intensă.”
- Nu le găti fără grăsime. „Ciupercile trebuie gătite în unt sau ulei, altfel se vor arde. Stai lângă ele atunci când le gătești și fii cu ochii pe tigaie – dacă este uscată, mai adaugă niște grăsime.”
- Nu folosi capac. „Ciupercile se gătesc fără capac, astfel încât apa conținută să se poată evapora.”
- Nu le tăia întotdeauna. „Ca să se gătească bine, nu trebuie să le tai întotdeauna. Mai ales dacă este vorba de ciupercile crimini (brune) sau cele albe.”
Reclamă
Ciupercile sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și minerale, fiind bogate în B1, riboflavină (B2), niacină (B3), piridoxină (B6) și acid folic; minerale esențiale precum potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.
Cel mai semnificativ este seleniul, un mineral rar întâlnit în fructe sau legume. Înțelegerea modului corect de a găti ciupercile poate îmbunătăți semnificativ gustul și beneficiile lor nutritive.