Groenlanda acorda permis de exploatare miniera unui grup danezo-francez dar investitiile SUA intarzie

Guvernul Groenlandei a decis miercuri sa acorde un permis de exploatare miniera pe o perioada de 30 de ani unui consortiu format din companii daneze si franceze. Acest consortiu vizeaza extragerea de anortozit, o roca asemanatoare cu cea adusa de NASA de pe Luna, ceea ce ar putea oferi o alternativa prietenoasa cu mediul in productia de aluminiu.
Minerale, petrol si gaze naturale
Groenlanda, o insula arctica bogata in minerale, petrol si gaze naturale, a atras atentia lumii, mai ales dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, si-a exprimat interesul de a o cumpara la inceputul acestui an. Permisul a fost acordat companiei Greenland Anorthosite Mining (GAM), care dezvolta un sit in vestul Groenlandei.
Compania este sustinuta de firma franceza de investitii Jean Boulle Group si de fonduri de investitii de stat din Groenlanda si Danemarca.
Anortozitul, o piatra cu potential
Anortozitul, o roca alba compusa in principal din feldspat si calciu, este similara cu materialul adus inapoi de misiunile Apollo ale NASA. GAM intentioneaza sa livreze anortozita zdrobita industriei fibrelor de sticla, unde ar putea inlocui caolinul.
Planul ambitios pe termen lung este ca aceasta sa fie utilizata ca o alternativa ecologica la bauxita in productia de aluminiu, metal folosit in industria aeronautica, auto si de aparare.
„Speranta mea este ca mina sa fie operationala in cinci ani”, a declarat pentru Reuters Naaja Nathanielsen, ministrul Resurselor Minerale din Groenlanda.
Desi a existat un interes marit din partea SUA pentru Groenlanda, acesta nu s-a tradus inca in investitii tangibile. „In acest moment, toata agitatia nu a dus la o crestere a apetitului pentru investitii directe in Groenlanda”, a afirmat Nathanielsen.
Dialogul cu partenerii europeni progreseaza: „Nu exista indoiala ca dialogul cu UE si Danemarca decurge mai bine. Acest lucru nu este doar rezultatul zgomotului facut de administratia americana, ci si al mai multor ani de cooperare intensificata”, a explicat Nathanielsen.
Sectorul minier al insulei s-a dezvoltat lent, fiind impiedicat de interesul limitat al investitorilor, de provocarile birocratice si de preocuparile legate de mediu. In prezent, functioneaza doar doua mine mici.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨