Groenlanda preia frâiele Consiliului Arctic de la Norvegia în vremuri tensionate

După doi ani dificili, Norvegia se pregătește să predea conducerea Consiliului Arctic, organismul interguvernamental format din țări cu teritorii în zona Arctică. Perioada a fost marcată de tensiuni fără precedent între țările membre, tensionate de conflictele internaționale, precum războiul Rusiei în Ucraina și amenințările lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei.
Un Consiliu Arctic în vremuri de criză
Consiliul Arctic necesită consensul tuturor celor opt state arctice – SUA, Rusia, Canada, Finlanda, Islanda, Norvegia, Regatul Danemarcei (care include Groenlanda) și Suedia – pentru toate deciziile și declarațiile. În ciuda diviziunilor profunde dintre membrii săi, reflectate la nivel global, consiliul a rămas activ și intact.
„Au fost doi ani dificili, ca să fiu sincer, deoarece contextul global, internațional, a făcut imposibilă desfășurarea completă a activității ca de obicei”, a declarat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide.
Ministrul de externe al Groenlandei, Vivian Motzfeldt, va prelua luni președinția rotativă de doi ani. Acesta este un semnal că Danemarca încearcă să-și reseteze relațiile cu Groenlanda, fostă colonie daneză care face în continuare parte din regat.
Provocări și tensiuni în viitorul Consiliului
Următorii doi ani ar putea aduce provocări și mai mari, cu Trump continuând să amenințe cu preluarea Groenlandei și cu relațiile volatile dintre SUA și vecinii săi arctici. Pe de altă parte, China își consolidează prezența în regiune. Invazia Rusiei în Ucraina a generat tensiuni uriașe, iar Norvegia, la fel ca toate țările nordice, și-a schimbat radical perspectiva asupra Rusiei. Eide consideră esențială menținerea unității arctice și a declarat:
„Există în continuare dorința de a menține un consiliu arctic circumpolar complet, în care toate statele arctice să fie membre”
În ciuda situației, Norvegia și-a lansat prima strategie națională de securitate din istorie, ca răspuns la ceea ce a descris drept „cea mai gravă situație de securitate cu care s-a confruntat țara noastră de la al Doilea Război Mondial”. Eide a spus că nu crede că o amenințare de atac este iminentă, dar că este „o datorie de precauție să fim pregătiți”, având în vedere „cea mai mare concentrare de arme nucleare din lume, aflată chiar lângă fereastra noastră”, pe peninsula Kola a Rusiei.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨