Guvernul Bolojan angajeaza responsabilitatea pentru pachetul fiscal de austeritate in Parlament

Guvernul Bolojan isi angajeaza astazi responsabilitatea in Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului, adoptat vineri in sedinta de guvern. Sedinta plenului Parlamentului se desfasoara cu prezenta fizica si online.
Procedura si posibile consecinte
Daca in termen de trei zile de la asumarea responsabilitatii, deputatii si senatorii nu au initiat nicio motiune de cenzura la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se considera adoptat. In cazul depunerii unei motiuni de cenzura, daca aceasta a primit votul majoritatii deputatilor si senatorilor, atunci Guvernul este demis.
Proiectul de lege pe care Guvernul isi angajeaza responsabilitatea reglementeaza unele masuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finantelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, si, pe de alta parte, prin cresterea veniturilor, astfel incat sa se poata sustine, din fonduri publice, finantarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetatenilor, preciza Executivul.
Prin acest pachet de masuri se urmareste atingerea urmatoarelor obiective: reducerea tintei de deficit bugetar de la 9,3% si realinierea pe traiectoria de ajustare, in vederea respectarii angajamentelor asumate in Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani, recastigarea increderii investitorilor si evitarea retrogradarii din perspectiva ratingului de tara, evitarea suspendarii fondurilor europene si continuarea implementarii proiectelor de infrastructura si de dezvoltare, realizarea reformei fiscale in vederea evaluarii pozitive de catre Comisia Europeana si posibilitatea incasarii banilor din Cererea de Plata numarul 4, suma reprezentand cel mai important aport la bugetul de stat, proiectia prevazuta fiind de 2.680 miliarde de euro brut, respectiv 0,7% din PIB, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Masuri de austeritate
Cele mai importante masuri prevazute in acest pachet sunt impunerea a doua cote de TVA de 11 si 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanti si tigari, precum si introducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.
Consiliul Economic si Social a dat un aviz negativ proiectului, sustinand ca masurile fiscal-bugetare propuse conduc la scaderea puterii de cumparare a tuturor cetatenilor si afecteaza stabilitatea sau predictibilitatea in societate, generand un impact social si economic negativ asupra intregii societati. Totodata, sindicatele ameninta cu proteste in aceasta saptamana.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨