Harvard nu se conformează cererilor Administrației Trump privind modificările de politică

Universitatea Harvard a respins luni modificările de politică solicitate de administrația Trump, devenind astfel prima universitate care refuză în mod direct să se conformeze cererilor Administrației Trump. Acest lucru a condus la o confruntare între guvernul federal și cea mai bogată universitate din țară, potrivit The New York Times.
Acuzațiile Administrației Trump
Administrația Trump a acuzat universitatea că permite antisemitismul să înflorească și a amenințat cu tăierea a aproape 9 miliarde de dolari din subvenții. Într-o scrisoare fermă, semnată de doi dintre avocații universității și adresată Administrației republicane, Harvard a asigurat că „nu va abdica de la independența sa sau de la drepturile sale garantate de Constituție”.
Alte universități au ripostat la interferența Administrației Trump în învățământul superior. Dar răspunsul Univeristății Harvard, care a calificat în esență drept ilegale cererile Administrației Trump, a marcat o schimbare majoră de ton pentru cea mai influentă școală din țară.
Harvard nu este pregătită să accepte cereri care depășesc autoritatea legitimă
Harvard nu este pregătită să accepte cereri care depășesc autoritatea legitimă a acestei Administrații sau a oricărei alte Administrații, a declarat avocații în scrisoare.
La începutul lunii aprilie, Administrația președintelui Donald Trump a trimis mai multe cereri conducerii universității, inclusiv încetarea programelor „DEI” (diversitate, echitate și incluziune) și modificarea programelor care „alimentează hărțuirea antisemită”, potrivit unei scrisori publicate de Washington Post.
Universitatea, cu sediul în apropiere de Boston (nord-est), este prima care respinge cererile Guvernului, chiar dacă are cel mai mult de pierdut, având în vedere finanțarea sa. Avocații săi susțin că universitatea a luat măsuri majore în ultimele 15 luni pentru a combate antisemitismul.
În opinia lor, scrisoarea Administrației „ignoră eforturile Harvardului și prezintă cerințe care, în contradicție cu Primul Amendament, încalcă libertățile academice garantate de mult timp de Curtea Supremă”. Primul amendament la Constituția SUA garantează libertățile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare.
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie, guvernul american a luat în vizor marile universități ale țării, care, de peste un an, au fost scena unor tulburări studențești de diferite grade împotriva războiului Israelului din Gaza.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨