Home schooling în România: Propunerile ministrului Educației pentru educația acasă

Data actualizării: 19 mai 2025

Ministrul Educației din România, Daniel David, a propus recent principiile pentru home schooling. Aceasta vine ca o soluție posibilă pentru situații excepționale, în care copiii ar putea beneficia de educație acasă, în familie.

Procedurile propuse

Procedurile propuse de ministrul Educației includ o monitorizare constantă a progresului elevului, atât în ceea ce privește dezvoltarea academică, cât și cea emoțională și integrarea în colectivitate. În acest context, Daniel David a afirmat că

„Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului și să nu mai avem aceste situații în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în fața legii că au probleme, hai să reglementăm!”

Pentru a fi inclus în home schooling, un elev trebuie să parcurgă mai multe etape. Inițial, părinții trebuie să depună o solicitare scrisă către autoritățile locale, în care să justifice cu argumente convingătoare necesitatea școlarizării la domiciliu. În solicitare, părinții trebuie să demonstreze că nivelul de educație al persoanelor care se vor ocupa de școlarizare este acceptabil și că pot oferi condiții de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor conform programei școlare.


Monitorizarea progresului elevului

Un alt aspect important este identificarea unei „școli-umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului. Dacă motivele invocate în solicitare sunt evaluate ca fiind justificate, copiii trebuie să fie evaluați independent și comprehensiv din punct de vedere cognitiv, precum și din punctul de vedere al performanțelor școlare și al dezvoltării socio-emoționale.

Citește și:

Anual, se va face o raportare care va include activitățile desfășurate în conformitate cu programa școlară, dar și măsurile luate de familie pentru prevenția izolării sociale a copiilor, de exemplu implicarea lor în activități extracurriculare. Această monitorizare anuală a competențelor elevilor este esențială pentru a preveni carențe în dezvoltarea școlară și socio-emoțională a elevilor școlarizați la domiciliu.

Propunerile privind școlarizarea la domiciliu prevăd, de asemenea, reînnoirea periodică a solicitării, în condițiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar acest fapt poate influența condițiile de școlarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, odată la 3 ani.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨