Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a distribuit pe Facebook un filmuleț, realizat pe 6 aprilie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean din Târgu Mureș. Postarea a fost urmată de un mesaj dur, în care șeful DSU spune că așa arată situația reală din interiorul sistemului medical.

„Poate îl distribuiți la cât mai mulți prieteni ca sa înțeleagă care este realitatea, şi ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede. Când vorbesc de „marea echipa”, aceasta ne include pe toți, cetățeni, societate civila și autorități locale si centrale!”, spune Raed Arafat în mesajul său.

Imagini șocante dintr-un spital din țară!

Filmulețul are patru minute și jumătate. În primele imagini apar pacienți infectați care primesc oxigen în secții, sau care sunt transportați pe targă de angajați din sistemul sanitar îmbrăcați în combinezoane de protecție.

În video apar și declarații șocante ale medicilor care se luptă zi de zi să salveze pacienții care se luptă să trăiască. Doctorul Emilia Turucz spune că situația la UPU este tot mai aglomerată, atât în zona de pacienți cu Covid-19, cât și în zona non-Covid.

Filmulețul poate fi văzut AICI

Medicul este de părere că pe secția de Covid-19 cazurile sunt mult mai grave, fiindcă sunt pacienți desaturați, care ajung la unitatea medicală în sare gravă. De asemenea, aceasta spune că printre aceștia sunt foarte mulți tineri, care nu au multe comorbidități.

Foarte mulți tineri sunt transportați în stare gravă la spital din cauza Covid-19

„Este foarte greu pentru personalul medical să vadă aceste tragedii ale pacienților”, spune el.

Emilia Turcuz precizează că atunci când intră pe secția Covid, medicii văd pacienți care nu au dormit zile întregi, fiindcă nu au aer.

„În afară de oxigen și de tratamentul pe care li-l administrăm, nu putem decât să ne uităm la ei cum respiră ca peștele pe uscat”, explică ea.

Imagini șocante dintr-un spital din România! Covid-19 face RAVAGII. Medic: Ne uităm la ei cum respiră ca peștele pe uscat. Nu avem ce să le facem

Medicul explică oamenilor că pentru cadrele medicale este foarte greu să proceseze aceste cazuri, care sunt zilnice. O pacientă de 32 de ani a murit, deși părea că starea de sănătate i se îmbunătățește, însă starea i s-a degradat foarte repede.

Medic: Realitatea este cruntă și trebuie arătată

„Realitatea din spital este cruntă şi trebuie arătată”, mai explică specialistul.

Un alt doctor, medic Coordonator al UPU SMURD Târgu Mureș, Maria Salanța, avertizează că de la începutul lunii a crescut atât numărul de cazuri, cât și gravitatea acestora.

În acest moment, medicii au de a face cu forme medii și severe. Mulți pacienți sunt intubați și foarte mulți sunt pe ventilație non invazivă. În ultimele zile, paturile de terapie intensivă s-au ocupat imediat.

„Am ajuns la 40-50 de pacienţi suspecți  pe zi. Dintre aceştia, 70-80 la sută se dovedesc a fi pozitivi”, spune dr. Maria Salanţa.

Scopul filmulețului este de a-i îndemna pe oameni să respecte regulile de protecție, să se vaccineze și să se informeze din surse credibile.