Inaugurare marcată de întârziere la CFR Călători: Primul tren modernizat cu fonduri PNRR

Data actualizării: 16 aprilie 2025

La CFR Călători, întârzierile nu sunt doar o problemă comună pentru călători, dar se pare că afectează și evenimente importante. Este cazul primei locomotive modernizate cu fonduri europene, care, deși a fost finalizată în august anul trecut, a fost pusă în mișcare abia acum, în aprilie 2025.

Modernizare cu fonduri PNRR

Locomotiva și cele patru vagoane noi sau modernizate cu fonduri europene vor circula pe singura rută din țară unde șina permite viteze de 160 km/h. Acestea vor circula de două ori pe zi pe ruta București-Constanța, Constanța-București, însă de fiecare dată când va pleca pe traseu trenul va avea practic un alt indicativ.

„Am atâta vechime că nu mă impresionează nimic. Atâta vechimii că nu mă impresionează nimic”, a spus un angajat al CFR Călători.

Desi trenul are o vechime de peste 40 de ani, reprezentanții CFR Călători afirmă că a fost complet modernizat, iar piesele care nu au putut fi reparate au fost înlocuite. Călătorii au exprimat speranța că aceste trenuri „să rămână la fel de noi și de frumoase”.


Viitorul CFR Călători

CFR Călători are în total peste 1.000 de trenuri, iar în ultimii trei ani au fost modernizate sau reparate doar 20 de vagoane și nouă locomotive cu bani din fonduri proprii. Compania se confruntă cu o îmbătrânire a parcului de material rulant și pune de multe ori vina pe călători.

Citește și:

„Să nu-și imagineze publicul că toate va trenurile sunt niște căzături. Nu sunt. Încercăm cu toții să le modernizăm, pe cât se poate. Depinde foarte mult și de călători cum arată un tren, pentru că foarte mulți se plâng, pe bună dreptate, că este mizerie, că nu se poate intra în toalete, că sunt geamuri sparte. Oare cine produce aceste situații, din păcate?”

În viitor, în funcție de livrarea materialului rulant modernizat prin PNRR, aceste tipuri de locomotive și vagoane vor fi distribuite preponderent în compunerea trenurilor IC, fără a exclude exploatarea lor și pe trenuri IR, și pe alte rute de circulație: Brașov, Arad, Cluj, Iași, Galați, Timișoara, etc.

Următorul tren complet modernizat ar urma să fie pus în funcțiune pe ruta București Brașov, iar până în luna iunie 2026, 55 de locomotive electrice și 139 de vagoane vechi modernizate cu două miliarde de lei din PNRR, ar urma să circule pe șinele din România.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨