Inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea cu participare românească

Data actualizării: 17 mai 2025

Papa Leon al XIV-lea va fi prezentat lumii într-o fotografie oficială distribuită de Vatican. În imagine, Papa apare purtând o cruce relicvar a unor sfinţi augustineni, cu numele şi semnătura sa în latină. Această imagine va fi folosită pentru a fi oferită credincioșilor cu ocazii speciale sau va fi publicată pe site-urile Vaticanului.

Semnătura și crucifixul

Semnătura aleasă de Papa Leon al XIV-lea, la fel ca în cazul celorlalţi papi, este numele în latină ‘Leo’ cu abrevierea ‘pp’ (Pontifex pontificum) înainte de precizarea al XIV-lea. Crucifixul pe care îl poartă este un relicvar cu fragmente de oase ale unor sfinţi din Ordinul Sfântului Agustin, din care face parte. Acesta a fost ales ca dar pentru el de către postulatorul general al Ordinului Augustinian, Josef Sciberras, în ziua numirii sale drept cardinal, pe 30 septembrie 2023.

‘Cu o seară înainte de Conclav, marţea trecută, i-am trimis un mesaj recomandându-i să poarte crucifixul pe care i l-am oferit, pentru a avea protecţia sfinţilor Augustin şi Monica’, a explicat Sciberras pentru presa de la Vatican.

Primul papă american din istoria Bisericii Catolice

Papa Leon al XIV-lea, în vârstă de 69 de ani, ales în Conclavul desfăşurat pe 8 mai 2025, este primul papă american din istoria Bisericii Catolice. În comunicatul oficial transmis cu ocazia publicării fotografiei, Vaticanul a subliniat că Suveranul Pontif doreşte să transmită un mesaj de speranţă, unitate şi continuitate în credinţă, într-o perioadă descrisă drept ‘una de mare provocare spirituală şi socială pentru întreaga umanitate’.


La inaugurarea pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine. Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.

Citește și:

De asemenea, la acest moment semnificativ, delegațiile oficiale vor fi formate din: suverani, șefi de stat, prinți moștenitori și reprezentanți ai caselor regale, șefi de guvern, vicepreședinți de stat, viceprim-miniștri, președinți de parlament, miniștrii afacerilor externe, organizații internaționale, miniștrii guvernelor, personalități de rang înalt, ambasadori și diferite personalități.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨