Anul 2021 a fost anul scumpirilor. Creșterea prețurilor din toate domeniile i-a lovit cumplit pe români. Astfel, și masa de Crăciun va fi mai scumpă anul acesta cu 25%.

Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 25%. În acest an românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a avea produsele tradiționale de Crăciun.

Iarna aceasta va fi infinit mai grea după ce prețul la energie electrică și la gaze a explodat. Pe lângă asta, acum românii află că nu vor mai putea să își permită o masă de Crăciun ca în anii anteriori. Acest lucru se întâmplă din cauza scumpirilor constante la raft.

De la începutul acestui an, pâinea și uleiul au înregistrat o creștere de aproximativ 25%, arată Ministerul Agriculturii. Pâinea, unul dintre ingredientele de bază care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, s-a scumpit cu 50 de bani în doar 10 luni. În aceeași perioadă de timp, uleiul s-a scumpit cu 1,5 lei.

De altfel, prețul acestui aliment s-ar putea scumpi și mai mult iarna aceasta. Dacă acum plătim 7,40 de lei pe un litru de ulei, este posibil ca până la finalul lunii decembrie să plătim pe același litru suma de 8 lei.

De altfel, Carnea de porc, principalul aliment de la masa de Crăciun, se va scumpi și el. În prezent, un kilogram de carne de porc costă între 19 și 24 de lei, în funcție de sortiment. Până la Crăciun prețul cărnii de porc ar urma să crească cu cel puțin 20%. În acest context, cel mai ieftin sortiment de carne de porc ar urma să coste 22,8 lei.

Cozonacii din magazine se vor scumpi și ei, pe fondul majorării prețului la produsele din care sunt făcuți. Patiserii spun că nu au ce face și că vor trebui să crească și ei prețurile.

”Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie.

Prețurile alimentelor sunt acum la maximul ultimilor 10 ani, potrivit Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<