După ce a început evaluarea vaccinului Johnson & Johnson, Agenția Europeană a Medicamentelor (AEM) a transmis că un alt vaccin este examinat. Este vorba despre vaccinul rusesc, Sputnik-V.

Vaccinul Sputnik V analizat de AEM

Se va analiza dacă serul produs de ruși are suficiente beneficii pentru a ajuta în lupta contra virusului Sars-Cov-2. Informează Euronews, citat de Digi24. Reprezentanții au mai transmis că această evaluare va fi continuă pe măsură ce datele devin disponibile. Dar și până în momentul în care vor fi suficiente dovezi care să ateste că vaccinul Sputnik V poate fi folosit în țările membre ale Uniunii Europeni.

Decizia de a începe analizarea serului rusesc, a fost luată în contextul în care în Ungaria, autoritățile au început să folosească acest vaccin. Cu toate că nu a primit aprobarea oficială din partea AEM.

Și Slovacia a  primit 200.000 de doze de Sputnik V. Însă deocamdată nu au ajuns să fie folosite în cadrul campaniei de vaccinare. Un alt stat, unde oficialii au anunțat că au comandat deja serul rusesc este Cehia.

O altă țară care își mai dorește să achiziționeze vaccinul este Austria. Sebastian Kurz, cancelarul țării, a dezvăluit că a avut o discuție în acest sens cu președintele Vladimir Putin. Totuși, a ținut să precizeze că, achiziționarea serului se va face doar dacă o să primească aprobarea Uniunii Europene.

Încă un vaccin contra covid-19 este analizat de Agenția Europeană a Medicamentelor!
Foto: aa.com.tr

Trei vaccinuri au fost aprobate în UE

În acest moment, în Europa există trei vaccinuri care au primit aprobarea Agenției Europene a Medicamentului și care pot fi folosite în țările membre UE. Este vorba despre Pfizer, AstraZeneca- Universitatea Oxford și Moderna.

De fapt, Uniunea a încheiat și contractele pe baza cărora cei trei producători ar urma să livreze dozele de ser către statele membre. Și pentru că au existat unele întârzieri, Comisia Europeană ia în calcul extinderea mecanismului de control al exporturilor de vaccin care sunt produse pe teritoriul statelor membre, până la finalul lunii iunie. Ceea ce ar putea afecta în special țările terțe.