Sporurile încasate de angajații din sistemul bugetar au devenit unul dintre subiectele foarte discutate în ultima perioadă.

Mai ales că înainte de publicarea variantei finale a proiectului de buget pentru anul 2021, apăruseră informații că anumite sporuri ar putea fi eliminate de Guvern. Ceea ce a creat un val de nemulțumiri printre angajații din sectorul public. Totuși, decizia în privința sporurilor a fost amânată.

Tot în legătură cu acest subiect, deputatul PNL Cristian Băcanu a publicat o postare pe o rețea de socializare în care a adus în discuție unul dintre sporurile încasate de un angajat al instituției Avocatul Poporului.

Spor de 2500 de lei este sporul de praf și condiții vătămătoare

Din postarea cu pricina reiese că un director din cadrul instituției încasează un spor de 2.500 de lei, pentru că lucrează în praf și condiții vătămătoare. Deputatul mai subliniază că angajatul în cauză primește ,,un salariu minim pe economie sau aproape două pensii medii”. Iar singurul motiv pentru care ar încasă acești bani este pentru că ,,aparent ar sta în praf”. Deputatul a adăugat că nu consideră că salariatul cu pricina ar lucra în condiții vătămătoare.

„2500 de lei este sporul de praf și condiții vătămătoare pe care îl primește lunar un director din instituția ”Avocatului Poporului” (…) 2500 de lei! Adică un salariu minim pe economie. Sau puțin peste 10 alocații majorate. Sau aproape două pensii medii. Și asta pentru că stă, aparent, în praf. Că de lucrat în condiții vătămătoare, mă îndoiesc sincer că o face. Este unul din multele sporuri, plătite din bani publici luați de la investiții în infrastructură, în sănătate, în educație și în alte domenii vitale, cu care PSD și-a cumpărat liniștea și și-a îmbuibat camarila de partid”, a scris Cristian Băcanu, potrivit Digi24.

Incredibil. Un director de la instituția Avocatul Poporului încasează un spor aproape dublu comparativ cu salariul minim net pe economie!
Foto: salutIT.ro

În sistemul privat nu există astfel de sporuri

În cadrul aceleași postări, deputatul a mai scris și că în mediul privat nu există astfel de sporuri care mai de care mai jignitoare. Subliniind că în acestă situație răul trebuie tăiat de la rădăcină pentru că doar așa se poate stopa ,,căpușirea bugetului”.

„Și în mediul privat se lucrează cu calculatorul. Dar de spor pentru că își obosesc ochii nici nu poate fi vorba. Și nici de spor de stres. Și nici de spor de mediu toxic. Și nici de multe astfel de sporuri, care mai de care mai jignitoare la adresa bunului simț și mai agresive cu banul public. Ban pe care îl varsă la buget, lună de lună, cei care lucrează în mediul privat. De cele mai multe ori în stres, în mediu toxic sau în fața unui calculator. Fără să primească niciun spor, evident!

Cred că trebuie să taiem răul din rădăcină și să punem stop căpușării bugetului de stat prin astfel de practici PSD-iste”, a mai scris acesta.

Neînțelegeri între liderii coaliției și Florin Cîțu pe tema sporurilor

Pe de altă parte sporurile au generat o serie de neînțelegeri între liderii coaliției de guvernare și premierul Florin Cîțu. După cum scrie Digi24. În timp ce premierul a transmis în mod indirect că este gata să-și asume reformele, liderii coaliției nu vor să ia o hotărâre.

Săptămâna trecută, fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a făcut publică o listă cu sporurile încasate de unii dintre angajații de la stat. Ea a afirmat atunci că prin acordarea acestor sporuri nu duce decât la adâncirea lipsei performanței. Și a mai adăugat că pentru evaluarea performanței ar trebui să fie luată în calcul opinia ,,clienților”. Și nu ar trebui ca evaluarea să fie făcută de colegi între ei.