Industria de aparare romaneasca in comparatie cu modelul polonez de achizitie a avioanelor F-16

Industria de apărare a României se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește negocierile privind contractele de achiziții militare, potrivit analistului militar român, colonelul în retragere Ion Petrescu. În opinia sa, țara noastră nu beneficiază suficient de pe urma acordurilor de apărare încheiate cu aliații occidentali, în comparație cu vecinii noștri, cum ar fi Polonia.
Contrastul dintre România și Polonia
Un exemplu concludent este modul în care cele două țări au gestionat achiziționarea avioanelor F-16. Petrescu a atras atenția asupra diferenței considerabile dintre România și Polonia în ceea ce privește contractele de offset, adică acele înțelegeri care permit o parte din investiția în echipamente militare să se întoarcă în economia națională prin transfer de tehnologie, producție locală și creare de locuri de muncă.
„Polonezii au luat avioane F-16 și au obținut offset pentru aceste avioane, ceea ce a însemnat numeroase locuri de muncă pentru muncitori polonezi în Polonia. Noi am luat avioane F-16 și (…) n-am auzit de niciun reportaj în rândurile muncitorilor care s-au ocupat de producerea de piese utile avioanelor F-16”
, a punctat analistul.
Industria de apărare a României în contextul achizițiilor militare
Colonelul Petrescu este de părere că această diferență nu ține doar de negocierile punctuale, ci de modul în care se poziționează liderii politici polonezi în raport cu partenerii strategici, precum Statele Unite. El consideră că România are încă mult de lucru în acest sens. În plus, jurnaliștii Defense Express, care au preluat interviul, au remarcat că analistul militar a omis un detaliu important: Polonia a achiziționat avioane noi direct din SUA, în cadrul unui contract cu Lockheed Martin, în timp ce România a cumpărat avioane uzate, inițial 17 din Portugalia și apoi 32 din Norvegia, pentru o sumă relativ modestă de 388 de milioane de euro. În plus, reparațiile și întreținerea urmau să fie efectuate la compania de producție de avioane Aerostar.
În ciuda acestor provocări, România a demonstrat că poate negocia condiții favorabile atunci când achiziționează arme din străinătate. De exemplu, anul trecut, Bucureștiul a comandat 1.000 de vehicule blindate turcești Cobra II. În selectarea unui vehicul de luptă pentru infanterie, România a precizat că, dincolo de caracteristicile de performanță, factorii-cheie includ disponibilitatea producătorului de a localiza producția și de a oferi acorduri de compensare.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨