Potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), economia românească se confruntă în continuare cu incertitudini şi ajustări structurale, ca urmare a şocurilor multiple care au afectat parcursul economic în ultima perioadă, precum şi evoluţiile conflictului geopolitic. Cu toate acestea, există şi veşti bune, căci CNSP a revizuit în scădere estimarea de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 8% la 7,4%, ceea ce poate fi considerat o veste bună pentru consumatori.
[read more]
Reducerea mai amplă decât s-a prevăzut a cotaţiilor internaţionale pentru petrol şi pentru bunurile energetice a impus o corecţie descendentă asupra inflaţiei de la sfârşitul anului 2023. Potrivit CNSP, reducerea estimării creşterii preţurilor de consum în decembrie 2023 faţă de decembrie 2022 cu 0,6 puncte procentuale, de la 8,0% la 7,4%, este vizibilă în special pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2023.
În ciuda incertitudinilor, avansul economic prevăzut pentru anul 2023, de 2,8%, este considerat a fi unul prudent, iar construcţiile și serviciile vor performa în anul curent, având creşteri revizuite ascendent comparativ cu prognoza anterioară (+0,8 respectiv +0,4 puncte procentuale). Însă aportul pozitiv al acestora va fi diminuat de industrie, afectată de disfuncţionalităţi în lanţurile de aprovizionare şi de o cerere externă moderată.
Pe de altă parte, activitatea din industrie se va restrânge sub impactul preţurilor încă ridicate la energie electrică şi gaze, iar sectorul industrial va înregistra și în acest an contracţii de activitate. Pe latura cererii, consumul privat va urmări o dinamică moderată (+2,7%), iar pentru formarea brută de capital fix, luând în considerare dinamizarea lucrărilor de construcţii, rata de creştere a fost majorată la 6,8%.
Pe termen mediu, CNSP estimează un ritm anual de creştere a produsului intern brut de 4,8% în intervalul 2024-2026, cu un vârf în anul 2025 de 5%. Sectoarele construcţiilor şi serviciilor vor continua să performeze, iar sectorul industrial se va redresa odată cu atenuarea şocurilor. Atragerea şi utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene din PNRR şi Cadrul financiar multianual vor face din construcţii sectorul cel mai dinamic, cu un spor mediu anual de 9,2% şi unul dintre principalii susţinători ai dezvoltării economiei.
Spre deosebire de anul anterior, industria agricolă se va bucura de condiţii climatice favorabile, iar prognozele arată o creştere cu 10,6% în acest sector. Pe de altă parte, CNSP apreciază că sectorul energointensiv va continua să înregistreze contracţii de activitate, sub impactul preţurilor încă ridicate la energie electrică şi gaze.
În concluzie, prognoza pe termen mediu a CNSP reprezintă o estimare realistă a evoluţiei economiei naţionale în contextul actual, în care incertitudinile şi ajustările structurale persistă. Reducerea estimării de inflaţie şi majorarea ratei de creştere a formării brute de capital fix sunt două veşti bune, iar atragerea şi utilizarea eficientă a fondurilor europene vor contribui semnificativ la dezvoltarea economiei.
[/read]