Ei bine, este cu dus și întors. Cercetătorii spanioli, italieni și elvețieni au ajuns la concluzia că în perioada sarcinii placenta are un rol protector împotriva coronavirusului.

La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Hospital Universitario Vall d’Hebron (VHIO) din Barcelona (Spania), de la Ospedale Maggiore Policlinico din Milano (Italia) şi de la Universitatea din Basel (Elveţia). Această descoperire a fost publicată de revista The Journal of Clinical Investigation. Cercetarea a analizat impactul noului Covid-19 asupra fiziopatologiei placentei şi consecinţele sale asupra nou-născutului.

Coronavirusul nu ajunge la bebelușii nou-născuți

În acest context, prin intermediul unei analize clinice, morfologice și moleculare în rândul a 37 de femei însărcinate care au născut în primul val al pandemiei de coronavirus din Italia, dintre care 21 infectate cu virusul ucigaș, s-a descoperit că deși virusul ar fi putut infecta placenta, nu s-au găsit dovezi de transmitere a bolii la bebeluși.

Informații importante pentru femeile însărcinate! În ce condiții virusul poate afecta bebelușul: Poate provoca MOARTEA

„Am constatat că deşi virusul poate infecta placenta, în niciunul dintre cazuri nu s-a produs o transmitere verticală de la mamă la nou-născut, fapt ce arată că placenta poate fi o barieră eficace împotriva virusului”, a declarat şeful grupului de Oncologie Molecular din cadrul VHIO, Paolo Nuciforo.

Când încărcătura virală din placentă este foarte ridicată, bebelușul poate fi afectat grav

Oamenii de știință au mai descoperit că atunci când încărcătura virală din placentă este foarte ridicată, chiar dacă aceasta acționează ca o barieră, placenta poate fi afectată grav, ba chiar poate influența dezvoltarea bebelușului.

Directorul Programului de Cercetare Preclinică al VHIO şi coautor al studiului, Joan Seoane, a declarat că, în acest sens, „ocazional, COVID-19 poate infecta masiv celulele placentei şi provoca moartea” fătului.

Totodată, rezultatele acestui studiu au mai permis, de asemenea, observarea că răspunsul inflamator este identic celui observat la anumite tumori.

„Dacă înţelegem acest sistem inflamator vom fi capabili să dezvoltăm noi tratamente”, a concluzionat expertul spaniol.