Se cunoaște deja faptul că sarea este unul dintre ingredientele cele mai dăunătoare pentru organism. Mai grav, acest ingredient pe care toți românii îl pun în mâncare poate cauza probleme mari ale inimii. Se pare, însă, că asta nu e tot.

Sarea cauzează probleme la inimă

Un studiu recent a descoperit că sarea poate avea și mai multe efecte periculoase pentru organism, pe care mulți nu le știm. Mai exact, nivelul ridicat de sare poate face organismul mult mai vulnerabil la bolile cauzate de bacterii. Se pare că sarea, consumată în exces, poate afecta și imunitatea.

Studiul a fost publicat în revista Circulation și are la bază cercetării din 2015, pe care le completează. Conform cercetării, o cantitate mai mare de sare, ce ajunge în sânge, poate afecta modul în care celulele albe reacționează în momentul în care detectează o celulă nesănătoasă.

Imunitatea, pusă la pământ

Oamenii de știință care au lucrat la respectivul studiu au analizat modul în care este afectat metabolismul celulelor imune, care au fost expuse la concentrații mari de sare. Conform rezultatelor, sarea poate influența imunitatea organismului, prin perturbarea lanțului respirator. În acest mod, celulele produc mai puțin ATP, adenozin trifosfat și mai puțin oxigen. ATP este recunoscut pentru faptul că alimentează toate celulele din organism, oferind energie pentru masa musculară.

Ingredientul pe care cu toții îl punem în mâncare deși ne face mult rău! Imunitatea este pusă la pământ

Câte grame de sare sunt suficiente în mâncare

Profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, a declarat că primul lucru la care te gândești atunci când consumi multă sare este că îți poți cauza probleme la inimă, însă mai multe studii au arătat că acest ingredient poate afecta celulele imune în mai multe moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune.

Nutriționiștii consideră că cinci sau șase grame de sare este cantitatea potrivită la care oamenii ar trebui să se limiteze atunci când încearcă să dea gust mâncării.