Inmormantari cu stil în Ghana: sicrie artistice, dansatori si traditii funerare unice

În Ghana, înmormântările sunt mai mult decât simple ceremonii funerare. Acestea sunt evenimente pline de culoare și stil, unde sicriele artistice și dansatorii devin punctul central. Defunctul este adesea în centrul atenției, fiind expus în diverse poziții și îmbrăcat în moduri care reflectă viața pe care a trăit-o. În această lume secretă și plină de culoare a funeraliilor din Ghana, totul este posibil.
Tradiții funerare unice
Pregătirile pentru o înmormântare în Ghana pot dura ani de zile. Defunctul poate zăcea într-o morgă așteptând în letargie glacială în timp ce se fac planurile pentru ultima lui călătorie. Fonduri trebuie să fie găsite, un sicriu trebuie să fie construit, o procesiune trebuie să fie organizată și ritualuri, multe dintre ele fiind învăluite în secret, trebuie să fie respectate. Totul trebuie să fie perfect. La urma urmei, înmormântările sunt considerate a fi ultimul act de respect față de defunct.
În Ghana, sicriele sunt adesea lucrări de artă. Acestea au apărut la mijlocul secolului al XX-lea și au fost inițial derivate din palanchinele tradiționale decorative. În ultimii ani, acestea au captivat imaginația internetului datorită designului lor extravagant și intenției lor literale. De exemplu, un fotbalist care visa să se mute în Statele Unite a fost îngropat în 2022 într-un sicriu în formă de gheată de fotbal, pictat cu steagul american. Sau o moașă îngropată în 2011 într-un sicriu în formă de femeie în travaliu. Sau un preot tradițional îngropat într-un ceainic albastru gigant în 2009 – o referință la cel pe care îl folosea în ritualuri.
Interesant este că nu defunctul, ci familia lui decide designul, a declarat antropologul Regula Tschumi pentru CNN.
Documentarea tradițiilor funerare din Ghana
Regula Tschumi, antropolog și istoric, a documentat tradițiile funerare unice ale populației Ga din sud-estul Ghanei timp de peste 20 de ani. Munca ei a dus la obținerea unui doctorat pe această temă, la publicarea mai multor volume academice și, acum, la apariția unui album foto revelator, intitulat „Înmormântat cu stil: sicrie artistice și cultura funerară în Ghana”.
Aidoo, inițiatorul acum celebrelor „dansatori cu sicrie”, a intrat în industria funerară ca ucenic, lucrând vinerea și sâmbăta în timp ce era încă la liceu pentru a-și întreține familia. A început să-și antreneze purtătorii de sicriu în coregrafie, a cumpărat costume asortate și a călătorit prin țară pentru a participa la înmormântări.
Ca profesionist, dacă un sicriu cade, este sfârșitul carierei tale, a spus Aidoo.
În Ghana, tradiția de a expune defunctul înainte de înmormântare nu este deloc unică, dar anumite comunități duc această practică la un alt nivel. În unele dintre cele mai revelatoare fotografii ale sale, Tschumi documentează veghea funerară fastuoasă și extravagantă cunoscută sub numele de „laying out”.
În călătoriile sale, Tschumi a fost intrigată să vadă apariția unor noi tradiții în alte părți ale țării. Tschumi își amintește că a aflat că cartea sa din 2011, „Concealed Art History, Transformation and Use of the Figurative Palanquins and Coffins of the Ga in Ghana” (Istoria ascunsă a artei, transformarea și utilizarea palanchinelor și sicrielor figurative ale poporului Ga din Ghana), a fost arătată de către producătorii de sicrie șefilor din regiunea centrală, la vest de zona în care trăiește poporul Ga, în Greater Accra.
Este interesant să vezi cum munca unui cercetător poate influența tradiția dintr-un loc, a spus Tschumi.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨