Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este nemulțumit de regulile pe care le-au luat autoritățile în privința persoanelor care mor în urma îmbolnăvirii de Covid-19.

Din punctul său de vedere, restricțiile luate pentru înmormântările celor care mor din cauza virusului ucigaș reprezintă lipsă de respect față de demnitatea celui care și-a pierdut viața

ÎPS Teodosie: Românii au fost prea înjosiți

De asemenea, ÎPS Teodosie spune că aceste reguli sunt făcute de cei care nu au credință și care îi invidiază pe cei care cred în Dumnezeu. Felul în care sunt desfășurate înmormântările în România, spune Arhiepiscopul Tomisului, sunt reguli ale credinței și ale tradiției românilor, care nu trebuie să fie încălcate. Din acest motiv, ÎPS Teodosie solicită autorităților să rezolve de urgență modul în care se înmormântează persoanele care își pierd viața în urma îmbolnăvirii cu coronavirus.

„Prea mult au fost înjosiți românii și nu li s-au aplicat regulile credinței lor, din aceste motive înguste, fără logică și fără orizont. Nu trebuie să se mai tolereze așa ceva. (…) Omul are o demnitate chiar și după ce a murit”, a explicat ÎPS Teodosie.

„Demnitatea oamenilor continuă după moarte”

ÎPS Teodosie spune că în legile organice există prevederea conform căreia oamenii să nu fie tratați sub nivelul celor „necuvântătoare” cum au fost tratați până acum. Acesta mărturisește că oamenii s-au plâns la el. „Demnitatea oamenilor continuă și după moarte, pentru că trupul este sortit învierii, după credința noastră”, spune el.

ÎPS Teodosie, supărat pe autorități din cauza restricțiilor de la înmormântări: Românii au fost prea înjosiți! Demnitatea continuă după moarte

Acesta consideră că prin regulile impuse, autoritățile își bat joc de omul care moare. Teodosie consideră că cei care mor trebuie să fie îmbrăcat în haine bune, iar această tradiție de 2.000 de ani nu trebuie călcată în picioare. Precizăm că persoanele care mor în urma infectării cu Covid-19 sunt înmormântate dezbrăcate, în saci.

ÎPS Teodosie a mai declarat că s-ar duce personal la miniștri, la premier și la președintele Iohannis pentru a le aduce aminte că trebuie să respecte demnitatea oamenilor. Din punctul său de vedere, oamenii trebuie să vadă în cei care ne conduc niște persoane care îi respectă, nu care îi amendează, sfidează și care nu au respect și grijă de sufletele, de tradiția și de istoria românilor.