Israelul a parașutat ajutoare umanitare în Fâșia Gaza în pofida criticilor interne și internaționale

În contextul unei presiuni internaționale crescute și a riscului de foamete generalizată, Israelul a anunțat că a parașutat ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. Această măsură a generat critici atât la nivel internațional, cât și în interiorul guvernului israelian, întrucât ministrul Securității Naționale a denumit această decizie drept „o capitulare în fața Hamas”.
Confruntări interne și internaționale
Israelul, care a asediat Fâșia Gaza de la începutul războiului împotriva Hamas, a impus o blocadă ermetică asupra teritoriului la începutul lunii martie. Acest blocaj nu a fost relaxat decât parțial la sfârșitul lunii mai, ceea ce a dus la penurii severe de alimente și bunuri esențiale. Această decizie a stârnit numeroase critici, atât din partea ONU, care a descris măsura drept un răspuns „ineficient” la dezastrul umanitar în curs, cât și din interiorul guvernului israelian.
Parașutarea a fost „efectuată în coordonare cu organizațiile internaționale și dirijată de Cogat (o agenție a Ministerului Apărării, n.r.)”, a precizat armata într-un comunicat. Aceasta a constat în „șapte loturi de ajutoare conținând făină, zahăr și conserve”. În cursul nopții, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat „o pauză umanitară” în centrele civile și coridoarele umanitare pentru a permite distribuirea ajutorului umanitar, acuzând ONU pentru blocaj.
Consecințe umanitare severe
Apărarea civilă palestiniană a anunțat că 40 de persoane au murit în urma bombardamentelor și tirurilor israeliene. ONU și ONG-urile au avertizat cu privire la o creștere a malnutriției infantile și la riscul unei foamete generalizate în rândul celor peste două milioane de locuitori.
Presată în special de Paris, Berlin și Londra să „ridice imediat restricțiile privind livrarea de ajutoare”, armata israeliană a anunțat că primele lansări de parașute din partea țărilor străine vor fi reluate. Această metodă, utilizată deja în 2024 în special de Emiratele Arabe Unite, Iordania și Franța, a fost criticată de mai mulți responsabili umanitari, care au considerat-o periculoasă și limitată, subliniind că nu poate înlocui ruta terestră.
„Nu putem accepta ca oamenii, și un număr mare de copii, să moară de foame”, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron.
În opinia sa, conferința care va avea loc la sediul ONU din New York „trebuie să deschidă o nouă dinamică în favoarea unei soluționari juste și durabile a conflictului israeliano-palestinian, pe baza a două state, singura soluție capabilă să garanteze pacea și securitatea pentru toți în regiune”.
Războiul a fost declanșat de un atac fără precedent desfășurat de mișcarea islamistă Hamas în Israel la 7 octombrie 2023, care s-a soldat cu moartea a 1 219 persoane de partea israeliană, majoritatea civili. În replică, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat cu cel puțin 59 733 de morți în Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Hamas, pe care ONU le consideră fiabile.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨