Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat, marți seară, că sporurile acordate în prezent bugetarilor vor fi desființate începând cu anul 2022. El a precizat, însă, că aceste venituri ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care sunt performanți și eficienți.

„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an sporurile rămân în venitul de bază!, a declarat Kelemen Hunor.

Marea majoritate a sporurilor va dispărea

Oficialul din Guvernul Cîțu a declarat că marea majoritate a sporurilor trebuie neapărat să dispară, iar pentru ordonatorii principali de cretite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au perfomanță. În acest mod se va putea face diferența între cei care muncesc și cei care nu își fac treaba cum trebuie. Hunor a precizat că trebuie făcută o analiză clară, care nu poate fi gata într-o lună de zile, ci necesită timp.

Kelemen Hunor a pus piciorul în prag! Aceste venituri vor DISPĂREA în anul 2022

Kelemen Hunor a mai spus că în coaliția de guvernare s-au purtat discuții lungi cu privire la sporurile bugetare și sunt hotărâți ca anul viitor aceste sporuri să dispară.

Sporurile vor fi stabilite printr-o nouă lege a salarizării

Premierul Florin Cîțu a declarat în urmă cu câteva zile că Guvernul pe care îl conduce are obiectivul de a reașeza veniturile astfel încât să fie corelate cu performanța, nu de a elimina sporurilor angajaților din sectorul public.

Liberalul a menționat că sporurile bugetarilor s-au dublat în ultimii patru ani, iar în 2020 cheltuielile de personal au fost de 110 miliarde lei, dintre care aproape o treime au reprezentat sporuri.

Se lucrează la o lege a salarizării

Ministerul Muncii lucrează, în prezent, la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți din sistemul public, inclusiv în ceea ce privește sporurile. Ministrul Raluca Turcan a declarat recent că a identificat sporuri în sistemul public care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022, adică la un venit pe care salariații ar trebui să-l primească în viitor.