La noapte vine Moș Nicolae, aducând cu el tradiții îndrăgite și obiceiuri vechi de secole. Sărbătorit anual pe 6 decembrie, această zi marchează prima mare sărbătoare religioasă a lunii decembrie. În ajun, copiii își lustruiesc ghetuțele cu speranța că a doua zi dimineața vor găsi darurile mult așteptate.

Sfântul Nicolae: istorie și legende

Reclamă

Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector al copiilor, a fost un episcop din Mira, în Turcia de astăzi, care a trăit în secolul al IV-lea. Legenda spune că „a moștenit o avere considerabilă, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei sărmani”. Cea mai cunoscută poveste despre el relatează cum „a salvat trei surori sărace de la o soartă grea, oferindu-le în secret pungi cu aur pentru a-și putea păstra demnitatea”.

Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este plină de tradiții care marchează începutul iernii. „Se mai spune că, pe 6 decembrie, sărbătoare de Sfântul Nicolae, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.” Copiii își pregătesc ghetuțele, iar „celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă”.

Există și obiceiul de a pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane, în casă, care să înflorească de Anul Nou, iar „în funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an”.

Moș Nicolae în lume

  • Olanda și Germania: Sfântul Nicolae este cunoscut ca Sinterklaas, iar copiii își lasă încălțările lângă sobă, lăsând morcovi sau fân pentru calul Moșului.
  • Italia: În unele regiuni, Sfântul Nicolae este considerat patronul marinariilor și al sărmanilor, fiind sărbătorit cu procesiuni și daruri.
  • Statele Unite: Moș Nicolae este precursorul lui Santa Claus, păstrând același spirit al dăruirii și bunătății.

Cadourile Moșului

Deși darurile sunt modeste, ele sunt pline de semnificație. Printre acestea se numără:

  • Dulciuri tradiționale, precum turtă dulce și ciocolată.
  • Fructe, în special portocale și mere.
  • Jucării mici, cărți sau seturi de creioane colorate.
  • Șosete călduroase sau mănuși.

Tradiția spune că „în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii”, acestea aducând ghinion posesorului.

Astfel, Moș Nicolae rămâne o sărbătoare a generozității și a tradițiilor transmise din generație în generație, aducând bucurie în inimile celor mici și mari deopotrivă.