Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că laptele și produsele lactate sunt singurele alimente din natură care au simultan efect pre- și probiotic. PREbiotice (înainte de viață) înseamnă produse care hrănesc coloniile de bacterii benefice deja existente în intestin, iar PRObiotice (pentru viață) înseamnă produse care conțin bacterii vii ce au efecte benefice pentru organism, spune doctorul.

Laptele de vacă, sănătos sau nu?

Conform acesteia, produsele lactate conțin GOS, carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar care ajung în colon și constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile microbiotei intestinale(efect prebiotic).

De asemenea, în lactate sunt prezente colonii de lactobacili care completează și refac ecosistemul bacterian de care depinde imunitatea și sănătatea noastră. Mihaela Bilic spune că dintre toate alimentele fermentate, lactobacilii din lapte au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.

„Intestinul este al doilea creier”

Mai nou, explică medicul, se consideră că intestinul este al doilea creier, iar echilibrul microbiotei intestinale este esențial.

Laptele de vacă, sănătos sau nu? Ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic

„Trăim în simbioză cu 10000 de miliarde de bacterii, ele reprezintă aprox 2 kg din greutatea unei persoane de 60 kg. Consumați regulat produse lactate, este cea mai simplă metodă de a ne hrăni și pe noi, și pe co-locatarii noștri”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială.

Mare atenție la ce fel de lapte consumăm!

Cu toții consumăm lactate, de vacă, de oaie, de capră etc. Însă în anumite perioade, cum ar fi posturile, anumite diete medicale sau orientarea alimentației spre vegetarism, exclud lactatele de origine animală, iar aici apare înlocuirea lactatelor clasice cu varianta vegetală.

Mare atenție! Atunci când ne hotărâm să înlocuim, de exemplu, laptele de vacă, trebuie să fim conștienți de faptul că variantele vegetale nu oferă aceleași beneficii, prin urmare, aportul de nutrienți cheie, proteine, vitamine și minerale este insuficient.

Laptele de soia, efecte grave pentru organism

Laptele de ovăz este preferat pentru aroma plăcută de nucă, însă este și gustos și reconfortant. Chiar dacă ovăzul, în forma lui originală, vine cu o serie de beneficii pentru sănătate, laptele de ovăz are o compoziție nutrițională mult mai diluată. Acest produs conține maximum 15% ovăz, nu conține calciu și este slab încărcat proteic. De asemenea, acest aliment nu are aceleași proprietăți nutritive ca laptele de vacă.

Specialiștii spun că laptele de soia are efecte grave asupra organismului din cauza faptului să este bogat în izoflavone. Acești compuși naturali pot afecta receptorii de estrogen din organism și exista riscul apariției dezechilibratelor hormonale.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<