Lecția Europei în războiul tarifelor: Cum a reacționat Donald Trump sub presiune

Data actualizării: 12 aprilie 2025

Într-o analiză recentă, jurnaliștii The Guardian au observat un zbucium considerabil în rândul celor care au încercat să navigheze prin labirintul tarifelor impuse de Donald Trump lumii întregi. Cu toate acestea, strategia adoptată de Uniunea Europeană a fost una de diplomație, evitând atât servilismul, cât și riposta agresivă.

Reacția Europei

Confruntată cu perspectiva iminentă a haosului generat de taxele vamale americane, Europa a ales să nu riposteze cu cea mai puternică armă comercială pe care o are la dispoziție. În schimb, și-a asumat rolul de a oferi lumii o alternativă la haosul creat de SUA. În contextul în care piețele pierd 10 miliarde de dolari în trei zile, pentru a recâștiga ulterior trilioane de dolari într-o singură după-amiază, e clar că un număr mic de persoane au profitat enorm de pe urma acestei volatilități.

Trump cedează sub presiune

În ciuda atitudinii beligerante, Trump a cedat sub presiune. Tariful universal de 10% rămâne în vigoare, la fel ca tarifele de luna trecută pentru oțel și aluminiu. Motivul invocat de Trump pentru această ‘pauză tarifară’ a fost că ‘aceste țări… mă sună, mă pupă în fund’. Însă analiștii economici sunt de părere că aceasta nu a fost situația reală, ci mai degrabă o reacție la faptul că investitorii și fondurile din întreaga lume se îndepărtau de SUA. Europa nu a adoptat o atitudine servilă, ci a observat cum haosul de pe piață și amenințarea la adresa obligațiunilor de trezorerie americane au făcut o ‘gaură’ în ideea că SUA sunt inexpugnabile.


Europa poate contraataca

Restul lumii este gata să ocolească haosul și imprevizibilitatea SUA, cu condiția ca Europa să fie alternativa. Trump nu înțelege că, deși SUA poate avea un deficit comercial, a fost un exportator net de încredere până când a destabilizat ordinea economică și de securitate globală. Bruxelles-ul consideră acum că ‘nu există credibilitate pe termen lung’ cu SUA. Europa, pe de altă parte, joacă după reguli. Cu cât Trump destabilizează mai mult ideea că SUA este stabilă, cu atât mai puternic este argumentul euro pentru înlocuirea dolarului ca monedă de rezervă mondială. În fața animozității foarte reale a administrației Trump, UE trebuie să acționeze cât mai rapid posibil pentru a-și consolida cea mai mare slăbiciune: dependența de importurile de combustibili fosili. În acest sens, Simone Tagliapietra de la thinktank-ul Bruegel din Bruxelles propune transformarea acestui punct slab într-o oportunitate, prin promovarea tehnologiei curate și înlocuirea pe deplin a combustibililor fosili cu energie regenerabilă.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨