Liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, se supune justiției după trei luni de rezistență

Data actualizării: 5 iulie 2025

Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, a făcut un pas în față în favoarea justiției, după ce a sfidat-o timp de peste trei luni. Acesta a acceptat să fie interogat într-un dosar pentru „atentat la ordinea constituțională”, și a primit imediat eliberare condiționată.

Un mandat de arestare complicat

Președintele Republicii Srpska (RS), entitatea sârbă din Bosnia, a fost vizat de un mandat național de arestare din 18 martie. Acesta a refuzat să se prezinte la Parchetul de Stat din Sarajevo pentru a fi interogat în acest dosar. Însă, arestarea sa părea imposibilă și prea riscantă într-o țară divizată, unde pacea pare încă fragilă, la treizeci de ani de la un conflict intercomunitar sângeros.

De atunci, el se deplasa în cadrul entității sârbe în prezența membrilor unei unități de poliție de elită a Republicii Srpska și a făcut mai multe deplasări în străinătate, în Serbia vecină, dar și în Rusia și Ungaria.


Interpolul, solicitat de justiția bosniacă, a refuzat să emită o alertă roșie împotriva lui Dodik. Bosnia postbelică este divizată în două entități autonome, Republica Srpska și Federația Croato-Musulmană, unite printr-un guvern central slab.

Citește și:

Prezentarea în fața justiției

„Suspectul Milorad Dodik s-a prezentat voluntar la 4 iulie la Parchetul din Bosnia-Herțegovina, însoțit de avocatul său, pentru a fi interogat în calitate de suspect în cadrul anchetei”, au declarat Parchetul și Curtea de Stat din Bosnia într-un comunicat comun. Cererea de arestare a fost „anulată” și acesta a fost imediat eliberat condiționat.

Milorad Dodik, în vârstă de 66 de ani, va trebui să se prezinte regulat la poliție, iar în cazul încălcării acestei măsuri, se poate dispune o nouă arestare.

„Este un lucru important pentru mine, dar este important și pentru cei care aveau intenții rele și doreau destabilizarea și escaladarea problemelor din Bosnia prin intermediul acestui caz”, a declarat Dodik. „Nu mă simt triumfător. Sunt obosit de toate astea”, a adăugat el.

Procuratura de stat a deschis apoi o anchetă cu privire la aceste activități considerate secesioniste. Prim-ministrul RS, Radovan Viskovic, și președintele Parlamentului său, Nenad Stevandic, sunt, de asemenea, căutați în același dosar. Curtea Constituțională a Bosniei – pe care Dodik nu o recunoaște – a anulat la sfârșitul lunii mai legile secesioniste ale entității sârbe, a căror adoptare a provocat una dintre cele mai grave crize politice de la sfârșitul războiului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨