Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale pe care le încasează foștii deputați și senatori. Vestea nu a fost deloc pe placul celor vizați de acestă decizie care chiar au înaintat o petiție prin care solicitau ca Avocatul Poporului să atace legea la CCR.

Avocatul Poporului nu a sesizat CCR

Și cu toate că Asociația Foștilor Parlamentari își puseseră speranțele în acestă petiție, avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat pentru Digi24.ro că nu a făcut nici un fel de sesizare la Curtea Constituțională. În ceea ce privește  legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Ea și-a motivat decizia prin faptul că nu a identificat nici un fel de neconstituționalitate.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”. A spus Renate Weber, pentru Digi24.ro.

Cu toate acestea,  a recunoscut că a primit petiția înaintată de Asociației Foștilor Parlamentari prin care i se solicita să conteste la CCR acestă lege.

„Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a mai Weber.

Lovitură pentru foștii parlamentari care sperau că își pot păstra pensiile speciale. Mutarea făcută de Avocatul Poporului
Foto: INQUAM Photos/George Călin

Asociația Foștilor Parlamentari consideră eliminarea pensiilor speciale discriminatorie

În petiția trimisă de Asociația Foștilor Parlamentari care Avocatul Poporului se motiva că acestă lege este discriminatorie. În special în contextul în care cei care aplică legea, magistrații spre exemplu să beneficieze în continuare de pensia specială. În timp ce parlamentarilor, care „crează legea” să nu mai aibă acest beneficiu.

În cadrul aceleași petiții Asociația Foștilor Parlamentari mai sublinia și că termenul de „pensie specială” care este folosit în diferite medii ale societății, este „manipulatoriu” și a ajuns să provoace confuzie și repulsie în rândul oamenilor.

Pe data de 17 februarie plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Cu un total de 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă.

Deoarece, Avocatul Poporului nu a făcut nici un fel de sesizare, legea ar urma să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Aproximativ 800 de persoane care au ocupat funcții de senator sau deputat primesc în prezent pensii speciale. Pentru plata lor valoarea anuală se ridică la zece milioane de euro.  O pensie specială medie se situează în jurul valorii de 5.843 de lei pe lună.