Din păcate, spune liderul PNL, partidul pe care îl conduce și majoritatea acestei coaliții a decis o formă la Senat prin care creşterea alocaţiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. De asemenea, liberalul recunoaște că în acest moment nu există resurse pentru ca autoritățile să își permită încă o creștere a alocațiilor în acest an, dacă vor să le crească și la anul. Ca atare, spune Orban, liberalii susțin formula de creștere a alocațiilor care s-a făcut la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci de la anul.

Alocațiile nu vor mai fi mărite anul acesta

Întrebat de jurnalişti dacă sunt parlamentari USR PLUS sau UDMR care se opun acestei variante, Orban a răspuns: “Nu comentez, să se exprime ei public”.

Reacția lui Orban a venit după ce premierul României a anunțat, sâmbătă, că alocațiilor copiilor nu vor mai crește în acest an, fiindcă au crescut deja cu 20% la începutul anului.  Majorarea alocaţiilor s-a făcut prin OUG nr. 123 din 2020, în vigoare din 31 iulie 2020, data publicării în Monitorul Oficial.

Lovitură totală pentru copiii din România! Alocațiile nu vor mai fi mărite. Orban a făcut anunțul

În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, creșterea alocațiilor prevăzută la alin. (3) din OUG 123/2020 se aplică de două ori pe an, mai clar, în luna ianuarie și în luna iulie a fiecărui an.

Ce valoare au alocațiile copiilor

În aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, alocațiile copiilor din România au fost majorate cu 20 de puncte procentuale la data de 1 august a anului trecut, urcând la 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și copii cu handicap și la 185 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2020, alocațiile celor mici au fost majorate cu alte 20 de procente. Astfel,  cuantumul acestora a crescut până la 427 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; respectiv 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani.

La 1 iulie ar fi trebuit să aibă loc o nouă majorare de 20% a alocațiilor, însă se pare că liberalii nu mai au de unde să scoată bani pentru acest lucru.