Ministerul de Finanțe a propus suspendarea unui sprijin pentru părinții care au copii mici. Se pare că parlamentarii din partea UDMR nu sunt de acord cu această propunere, motiv pentru care au luat atitudine.

Deputatul UDMR de Bihor, Szabo Odon, a depus un proiect de lege care prevede mai multe amendamente la legea care reglementează acordarea unui sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru părinții care au copii mici. El amintește că legea a fost adoptată anul trecut, însă Ministerul Finanțelor nu a aplicat legea, deși ea trebuia să intre în vigoare la începutul anului 2021.

Ajutor pentru părinții care au copii mici

Parlamentarul mai spune că amendamentul pe care l-a depus joi extinde sfera antreprenorială. Mai clar, toate întreprinderile ar putea oferi acest sprijin de 1.500 de lei din baza de impozitare pentru serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților lor.

O altă prevedere importantă este că în cazul în care un părinte a optat pentru tichetele de creșă eliberate de autoritățile locale, aceștia nu mai pot primi și sprijinul de 1500 de lei din partea statului, fiind eliminată în acest sens o posibilă dublă finanțare pentru același serviciu.

Lovitură totală pentru statul român de la un deputat UDMR: Acești români vor primi sprijin financiar, chiar dacă Guvernul nu vrea să îl ofere

„Obiecțiile formulate nu au o bază solidă”

Deputatul UDMR critică ceea ce a făcut Ministerul Finanțelor, precizând că obiecțiile formulate de instituție nu au o bază solidă atunci când este vorba despre un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei din bugetul statului pentru acordarea acestui ajutor financiar.

„În momentul de față în România sunt 530 de mii de copii înscriși la grădinițe, din care 280 de mii frecventează grădinițe cu program normal, deci părinții acestor copii nu pot beneficia de un asemenea sprijin, deoarece nu au cheltuieli deductibile. Astfel, principalii beneficiari sunt părinții acelor aproape 250.000 de copii care frecventează grădinițe cu program prelungit, și care au costuri în plus,  pentru masa copiilor, de aproximativ 300 RON pe lună, pe o perioadă de 9-10 luni din an”, mai anunță deputatul UDMR.

„Ministerul Finanțelor nu s-a străduit să soluționeze problemele!”

Dacă la această cifră se vor adăuga și grădinițele private, acolo unde învață 30 de mii de copii și creșele, unde sunt duși aproximativ 20 de mii de copii, atunci se va ajunge la o cifră de 650-700 de milioane de lei care ar avea un impact asupra bugetului de stat, mai explică politicianul.

El a mai explicat că nu toți părinții pot să beneficieze de acest ajutor deoarece nu lucrează sau lucrează în zone unde angajatorul nu poate oferi acest sprijin, astfel, costul real este mult mai mic. El spune că această lege este departe de a crea o povară bugetară de 4,5 miliarde, criticând că Ministerul Finanțelor nu s-a străduit să soluționeze problemele apărute, ci a preferat să aleagă calea mai ușoară.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<