Loviturile aeriene ale SUA nu intimideaza rebelii houthi din Yemen

Timp de câteva săptămâni, loviturile aeriene americane au lovit ținte houthi din Yemen, lovind rafinării de petrol, aeroporturi și poziții unde erau stocate rachete. Președintele american Donald Trump a promis că va folosi „forța copleșitoare” până când SUA își va atinge obiectivul de a-i împiedica pe rebeli să mai atace navele din Marea Roșie.
Rebelii houthi și solidaritatea cu palestinienii
Rebelii houthi au început campania în semn de solidaritate cu palestinienii atunci când Israelul a intrat în război în Gaza în octombrie 2023. Gruparea a efectuat mai mult de 100 de atacuri și a scufundat două nave. Rezultatul: 70% din navele comerciale care tranzitau odată Marea Roșie spre Europa urmează acum ruta lungă, prin sudul Africii.
„Ne consumăm toată pregătirea – muniții, combustibil, timp de desfășurare”, a declarat un oficial.
Departe de a se lăsa intimidați, rebelii au amenințat că își vor extinde gama de ținte la Emiratele Arabe Unite (EAU), care sprijină guvernul rival în războiul civil din Yemen. În mod similar, oficialii saudiți spun că apărarea aeriană a Regatului este în alertă maximă.
Costul operatiunii
Costul total al operațiunii armatei americane împotriva militanților houthi susținuți de Iran în Yemen se apropie de 1 miliard de dolari în puțin mai puțin de trei săptămâni, potrivit a trei persoane informate cu privire la campanie, dar atacurile au avut până acum un impact limitat asupra distrugerii capacităților grupului.
Capacitatea rebelilor de a supraviețui este ajutată de o rețea elaborată de contrabandă care aduce piese de rachete și alte echipamente. Anul trecut, au fost descoperite, ascunse printre încărcăturile unei nave interceptate, rame și aripioare pentru rachete de artilerie, motoare turbojet de mici dimensiuni și celule de combustibil pe bază de hidrogen, conform unei investigații a Conflict Armament Research (CAR).
Ahmed Nagi, analist principal pe Yemen la International Crisis Group, spune că SUA se înșeală dacă continuă să creadă că atacurile aeriene îi pot obliga pe rebeli să se retragă. „Această abordare a eșuat sub administrația Biden și este puțin probabil să reușească sub administrația Trump”.
„Singurele ocazii în care i-am văzut pe houthi venind la masa negocierilor sau făcând compromisuri au fost atunci când au fost amenințați cu perspectiva realistă a înfrângerii pe teren: pierderea teritoriului, pierderea controlului asupra populației și pierderea accesului la coasta Mării Roșii”, a declarat Knights.
În orice caz, rebelii ar putea, de fapt, să se bucure de loviturile SUA. Acestea sunt „un răspuns direct la rugăciunile houthi de a avea un război cu SUA”, a declarat Farea Al-Muslimi, cercetător yemenit la Chatham House. Grupul „dorește să atragă SUA într-o escaladare regională mai mare”.
Legatura cu Iranul
Din prima zi, președintele Trump și alți oficiali americani au legat campania împotriva houthi de Iran. Trump a declarat că va face Iranul responsabil pentru „fiecare foc de armă” tras de rebelii houthi și că acesta se va confrunta cu consecințe „teribile” pentru orice atac al militanților yemeniți.
Următoarele câteva săptămâni ar putea fi un test crucial al rezistenței „bursucilor de miere”.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨