Saptamana viitoare, deputatii PNL Nini Sapunaru si Tinel Gheorghe vor initia un proiect de lege menit sa modifice si completeze Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Propunerea lor vizeaza programul de functionare al supermarketurilor, care ar urma sa fie deschise de luni pana vineri intre orele 8 si 22, sambata intre orele 8 si 14, iar duminica si in zilele de sarbatoare legala sa fie inchise.
[read more]
Scopul acestei initiative este de a ajuta producatorii romani sa-si vanda produsele, dar si de a permite angajatilor din retail sa aiba mai mult timp liber in weekend-uri. De asemenea, inchiderea magazinelor in zilele de duminica ar permite oamenilor sa petreaca mai mult timp alaturi de familie si prieteni, sa viziteze biserica sau sa se bucure de alte activitati de relaxare.

Inchiderea magazinelor in weekend-uri este o masura comuna in mai multe tari europene, precum Polonia si Germania. Astfel, guvernul polonez considera ca duminica ar trebui petrecuta cu familia si pentru rugaciune, nu pentru cumparaturi in magazine. In Germania, magazinele sunt inchise duminica si au program redus in timpul saptamanii, in comparatie cu alte tari europene.

Cu toate acestea, proiectul de lege propus de Sapunaru si Gheorghe a starnit controverse in randul unor retaileri si clienti. Unii considera ca inchiderea magazinelor in zilele de duminica ar putea duce la pierderi financiare semnificative, iar altii se tem ca ar putea aparea aglomeratii mai mari in magazinele deschise sambata.

Cu toate acestea, Sapunaru si Gheorghe sunt hotarati sa continue cu acest proiect de lege si sa sustina producatorii romani si drepturile angajatilor din retail. Este important ca guvernul sa ia in considerare si opiniile tuturor partilor interesate, astfel incat sa gaseasca o solutie care sa fie benefica pentru toata lumea.
[/read]