Mămăliga – alimentul tradițional românesc care îți aduce sănătate și bunăstare
[read more]
Mămăliga este un produs de nelipsit din gospodăriile românilor, obținut prin fierberea mălaiului. Conține fibre, acizi grași nesaturați, vitamina E, vitamina K, fosfor, magneziu și zinc și… nu îngrașă. Deci iată doar câteva motive pentru care să o introduci în alimentația ta.
Subtitlu: Beneficiile mămăligii pentru sănătate
Reclamă
Dacă ai avut în copilărie ocazia să petreci vacanțele școlare la țară, cu siguranță că bunicii tăi te-au delectat măcar odată cu acest produs. Deși pare un preparat banal, beneficiile aduse sănătății sunt multiple.
Astăzi, mămăliga reprezintă o alegere sănătoasă, cu care poți să înlocuiești pâinea pe care o găsești la rafturile supermarketurilor. Bogată în minerale, ține boala la distanță. Nu doar că este bogată în minerale, dar conține și vitaminele B6, C, E și nutrienți de care corpul tău are mare nevoie pentru a funcționa normal.
Grăsimile sănătoase pe care ți le pune la dispoziție mămăliga susțin buna funcționare a intestinelor, îmbunătățind astfel digestia și procesul de ardere a țesutului adipos. Porumbul, ingredientul său principal, asemeni orezului și grâului, îți aduce aportul necesar de energie și te ajută să te concentrezi mai bine asupra task-urilor tale zilnice, mai ales datorită conținutului de fosfor, magneziu, zinc, potasiu și riboflavină.
Subtitlu: Mămăliga – aliment sănătos și prieten al siluetei
Săracă în calorii, mămăliga este un preparat ideal și de bază în alimentația ta zilnică. Poți să o combini cu diferite alimente, deși cea mai cunoscută combinație este cea cu brânză și smântână. În felul acesta, contribuie substanțial la susținerea imunității în parametri normali.
Reducerea riscului de cancer este un alt beneficiu important pe care îl aduce mămăliga. Acest lucru a fost demonstrat de cercetători de-a lungul timpului. Se pare că efectele sale pozitive sunt benefice mai ales în cazurile unde este prezent cancerul de colon și hemoroizii.
Chiar dacă momentan nu te confrunți cu aceste probleme, consumul frecvent de mămăligă poate preveni apariția lor. Efectul său antioxidant ajută la reducerea colesterolului rău din organism, susține buna funcționare a inimii și bună circulație sangvină.
Subtitlu: Trucuri și recomandări pentru a profita la maxim de beneficiile mămăligii
Este important de precizat faptul că doar adăugând în alimentația ta acest produs nu este suficient pentru a-ți menține sănătatea. Pe lângă mămăligă, trebuie să ai grijă la consumul de alcool, să eviți pe cât posibil consumul alimentelor grase și a pastelor făinoase și să faci mișcare constant.
Iată câteva trucuri și recomandări pentru a profita la maxim de beneficiile mămăligii:
-
Pentru imunitate, dacă ai făcut mămăligă și ai servit-o la masă, nu arunca resturile. După ce s-a răcit porția rămasă, taie-o în felii groase de cel puțin 2 centimetri și pune-o pe o plită la rumenit. Apoi, freac-o cu un cățel-doi de usturoi și fă un amestec de pătrunjel cu zeamă de lămâie, pe care să îl torni peste felia unsă cu usturoi. Nu doar că îți va spori imunitatea, dar vei beneficia și de încă o porție de vitamina C, mai ales dacă ești fumător.
-
În cazul în care ești răcit și ai o tuse expectorantă, fă repede o mămăliguță și aplic-o pe piept cu ajutorul unui șervet, astfel încât să nu îți arzi pielea. Vei observa că apoi vei expectora mai bine și mai ușor.
-
Tot în caz de răceală, când ai nasul înfundat și nu poți respira corect, după ce ai făcut mămăliga, stai cu fața deasupra ceaunului în care ai preparat-o, punându-ți ceva peste cap astfel încât tot aburul să se ridice la nivelul sinusurilor.
În concluzie, mămăliga este un aliment tradițional românesc care aduce sănătate și bunăstare. Bogată în minerale, vitamine și grăsimi sănătoase, mămăliga este o alegere sănătoasă care poate înlocui pâinea și poate aduce numeroase beneficii sănătății tale. Cu puțină creativitate și utilizând unele trucuri, poți profita la maxim de această delicioasă mâncare tradițională românească. Așadar, nu ezita să introduci mămăliga în dieta ta și să profiți de toate beneficiile pe care le aduce acest aliment.
[/read]