Manifest împotriva violenței femeilor și consumului de droguri la festivalul litoralean prezentat de artistul COJO

Un manifest împotriva violenței femeilor și a consumului de alcool și droguri în rândul tinerilor a avut loc sâmbătă la un festival de pe litoral. Protagonistul momentului care s-a viralizat în online, este Andrei-Ovidiu Cojocaru, un artist din lumea hip-hop ului cunoscut sub pseudonimul COJO. Artistul a comentat la Digi24 că festivalul a fost momentul perfect pentru a vorbi despre asta.
Un moment manifest pe scena festivalului
Pe scenă, artistul a ținut următorul moment: „Băieți, vreau să înțelegeți că ceea ce urmează nu este un atac la adresa voastră. În România, aproximativ 90% din actele de violență sunt comise de bărbați. În 77% din cazurile de violență domestică, victimele sunt femei. În 96% din cazuri de viol și agresiune sexuală, victimele sunt femei. Dacă crezi că fetele din jurul tău nu au fost măcar o dată abuzate sau agresate, este pentru că nu au încredere în tine să-ți povestească, de teamă că o să le judeci”. Acesta a mai spus în momentul în care era pe scenă că băieții ar trebui să fie alături de orice victimă a violenței domestice.
„Dacă cineva îți spune că a trecut prin așa ceva, înseamnă că are mare încredere în tine. Așa că încearcă să o faci să se simtă „safe”. Nu face glume proaste, nu fi bădăran, nu o întreba cu ce era îmbrăcată. Ai spus „nu” sau „de ce nu m-ai întrebat”, o să creadă că este vina ei pentru ce s-a întâmplat. Și, ghici ce ? Nu este. Dă-i curaj să ceară ajutorul părinților când se simte pregătită. Nu rezolvi tu nimic dacă mergi după ăla să-l bați. Ba chiar orice abuzator o să mintă cu nerușinare și o să și-o ardă că el e victima.”
Comunicarea cu tinerii pe limba lor
Andrei-Ovidiu Cojocaru a spus la Digi24 că festivalul a fost momentul perfect pentru a vorbi despre asta. „A fost un raționament simplu. Vârsta la festival e una dintre cele mai mici dintre festivalurile din România. Totul a pornit de la faptul că mereu mi-am dorit să aud de la cineva genul acesta de lucruri atunci când eram mic. Să nu cresc cu niște obiceiuri mai mult sau mai puțin greșite, pe care ulterior să le transform în lucruri și mai rele.”
Totodată, Andrei-Ovidiu Cojocaru a precizat la Digi24 cât de important e să comunici cu tinerii și cu adolescenții „pe limba lor” atunci când sunt abordate subiecte atât de importante. „Mi-aș fi dorit când eram mic din gura cuiva care contează cu adevărat, nu din gura părinților, e ușor să te refugiezi în refuz când auzi lucruri de la părinți.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨