Social-democratul Marcel Ciolacu ar putea ajunge la un grad de îndatorare atât de mare, odată cu componența de împrumuturi de 15 miliarde de euro prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Această problemă este una majoră pentru țara noastră. Fostul premier, Dacian Cioloș, a lăsat o datorie publică de 35%. După doi ani și jumătate de guvernare, PSD a lăsat o datorie publică de 35, iar în acest moment, Guvernul Cîțu are o datorie publică de 48%.

„Noi ne-am împrumutat în 15 luni de zile aproape 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă 2 miliarde pe lună. Mai exact 1% din PIB. În anul 2021 guvernul României are obligația de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute și ale actualei guvernări și ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în anul 2021, 4 miliarde de euro, 2% din PIB”, a declarat Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, PNRR are o componentă de granturi, 14 miliarde, și o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Marcel Ciolacu spune că dacă aceste 15 miliarde vor intra în datoria publică a României, țara noastră va ajunge la un grad de îndatorare de 55%.

Începe războiul politic?

În urmă cu câteva zile, președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD este hotărât să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului după ce Planul Național de Redresare și Reziliență va fi depus la Comisia Europeană. Social-democratul mai explică faptul că nu dorește ca prin moțiunea de cenzură PSD să „facă jocurile” din interiorul PNL.

Marcel Ciolacu anunță HAOSUL pentru români! Guvernul Cîțu ne ÎNGROAPĂ în datorii

Social-democratul a mai explicat, încă o dată, că moțiunea de cenzură va fi depusă în actuala sesiune parlamentară, însă PSD va face acest lucru după ce Guvernul va depune PNRR la Bruxelles, pentru a nu fi acuzat că se opune atragerii fondurilor europene.

De asemenea, Ciolacu a mai anunțat că PSD va trimite și liderilor AUR textul moțiunii de cenzură înainte ca documentul să fie depus, pentru ca aceștia să aibă timp să îl analizeze și să aibă eventuale adăugiri sau modificări, în aşa fel încât moţiunea să fie una a întregii Opoziţii.

PSD nu vrea să audă de o coaliție cu PSD

Social-democratul susține că această coaliție nu are cum să funcționeze prea mult timp, fiindcă ei nu sunt la masă în aceeași logică, în aceeași familie și nu au experiența necesară de a gestiona un volum de muncă atât de mare cum trebuie gestionat în acest moment la noi în țară.

Conform acestuia, în situaţia în care moţiunea de cenzură ar avea succes, PSD nici nu vrea să audă de o coaliție cu PNL-ul. De asemenea, el spune că nu înțelege de ce tuturor le este frică de alegeri anticipate, fiindcă și în Bulgaria vor fi alegeri anticipate. Acesta este un instrument democratic la care ar putea apela Opoziția, însă este consecința unui om, adică a președintelui României și a ambiției lui de a avea Guvernul său.  Acum îl are, însă toată lumea a văzut de ce este în stare Guvernul președintelui.