Se știe deja faptul că noul coronavirus poate ataca plămânii și inima. Conform oamenilor de știință, a apărut un nou simptom: dureri în piept sau senzația de arsură. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor enumeră durerea sau presiunea persistentă în piept ca semn că ar trebui să apelați la medic.

A apărut un nou simptom al coronavirusului

Conform specialiștilor, durerea toracică sau arsurilor poate fi un semn al infectării cu coronavirus. Disconfortul în piept poate apărea împreună cu dificultăți de respirație. Studiile arată că 17,7% dintre persoanele infectate cu coronavirus raportează dureri în piept.

Persoanele care au forme mai grave de coronavirus se pot confrunta cu dificultăți de respirație sau dureri în piept mai puternice decât cei care au o formă ușoară. Mai mult, cei din urmă pot să nu simtă aceste simpome deloc în timpul infectării. Specialiștii spun că durerea toracică poate fi rezultatul unei leziuni cardiace sau a inflamației țesuturilor din jurul plămânilor.

Cum pătrunde coronavirusul în celule

Coronavirusul poate intra în celule printr-un receptor numit enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). ACE2 se găsește în multe părți ale corpului, inclusiv plămânii, inimă și tractul gastro-intestinal. Odată ce virusul pătrunde în celule prin ACE2, acesta poate duce la deteriorarea acestora și inflamație. Eliberarea moleculelor numite citokine inflamatorii de către sistemul imunitar poate provoca, de asemenea, deteriorarea celulelor inimii. Acest fenomen se numește ”furtună cu citokine”.

Mare atenție: A apărut un simptom nou al coronavirusului! Mergeți urgent la medic dacă simțiți acest lucru

Acest proces contribuie la disfuncția ventriculului stâng la persoanele cu COVID-19 care au și complicații cardiace. Disfuncția pulmonară și nivelurile scăzute de oxigen pot contribui, de asemenea, la afectarea inimii.

Covid-19 duce la dezvoltarea pneumoniei

Se pare că oamenii care au antecedente de boli cardiovasculare pot prezenta un risc crescut de afectare a inimii, dacă se infectează cu coronavirus. Moleculele inflamatorii eliberate în spațiul pleural pot declanșa receptori ai durerii și pot provoca dureri în piept sau arsuri.

De asemenea, acest virus nemilos apărut în China poate duce la dezvoltarea pneumoniei, care poate provoca dureri în piept.

Conform unui studiu efectuat anul trecut, într-un grup de 405 de persoane cu COVID-19, 61,2 la sută prezentau simptome digestive. Aproximativ un sfert dintre ei au avut un istoric anterior de boli gastro-intestinale.