Mihaela Bilic spune că atunci când ne dorim să slăbim, nu trebuie să renunțăm la ceea ce ne place, la plăcerile noastre, ci trebuie să ținem cont de ceea ce ne dorim și de satisfacția noastră alimentară. În caz contrar, scrie medicul, s-ar produce o hiperexcitabilitate a poftelor și dorințelor, cu un decalaj între foame și nevoi.

Mihaela Bilic: Trebuie să ne satisfacem poftele

Conform specialistei, satisfacerea nevoilor, dorințelor alimentare duce la apariția plăcerii și are drept consecință disparițioa nevoii/dorinței de a mânca.  Nutriționistul spune că relația cu mâncarea și cu comportamentul alimentar sunt atât de dificile și complexe încât sunt foarte greu de controlat, tocmai fiindcă au două sisteme de reglaj.

„- primul, homeostatic, este bazat pe nevoile organismului ca să rămână în echilibru și are ca instrument senzația de foame; el ne furnizează impulsurile necesare pentru a avea o greutate de echilibru;

– al doilea, hedonic, este bazat pe pofte și produce comportamentul/acțiunea necesare satisfacerii acestor pofte”, transmite specialista.

Conform acesteia, cele două sisteme desfășoară între ele un dialog armonios și permanent, iar acest lucru are ca rezultat unirea corpului cu mintea, fiindcă primul sistem își exprimă nevoile, iar al doilea le satisface.

Mihaela Bilic: Satisfacerea nevoilor alimentare duce la apariția plăcerii

„Satisfacerea nevoilor/dorințelor alimentare duce la apariția plăcerii, ce are drept consecință dispariția nevoii/dorinței de a mânca. Pare simplu și de bun simț, când ești satisfăcut te potolești/te oprești”, explică ea.

Mare atenție! Care este cea mai mare greșeală pe care o facem în diete. Acest lucru nu ne lasă să slăbim

Medicul spune că creierul nostru nu realizează că printr-un proces de învățare instinctivă și inconștientă, plăcerea ne este asociată noțiunii de satisfacere a nevoilor. Ea, plăcerea, stabilește o paralelă și un dialog constant între sistemul de nevoi și cel de dorințe/pofte. Fără această percepție/apariție a plăcerii, creierul nu realizează că nevoile i-au fost satisfăcute și continuă să-și dorească ceea ce el crede că-i lipsește.

Este interzis să faceți acest lucru într-o dietă

Așadar, ce este foarte important de reținut este că „este interzis să ne interzicem”. Oamenii trebuie să țină cont de plăceri și să facă alegerile după criterii raționale. Conform medicului specialist, este interzis să ținem cont de recomandările celor din jur și să ignorăm senzațiile alimentare pe care le avem noi. Fiindcă dacă facem acest lucru, în absența plăcerii, se produce o hiperexcitabilitate a poftelor și dorințelor, cu un decalaj între foame și nevoi.

„Progresiv și iremediabil sistemul hedonic ajunge să producă o poftă și o dorință de a mânca fără niciun raport cu nevoile pe care ar trebui să le satisfacă…și atunci chiar suntem pierduți!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea socială.