Produsele care nu conțin zahăr pot conține pericole ascunse, spune nutriționistul Corina Zugravu. Ea spune că oamenii au uitat de cuvântul „moderație” de mult timp și pare că aceștia nu mai știu că oricine poate mânca orice, dacă o face cu moderație.

Produsele fără zahăr, dușmani

Zahărul a devenit dușmanul tuturor, fie că e vorba de un vârf de linguriță, sau câteva cristale în cafea, ceea ce nu este absolut deloc logic, spune doctorul. Și culmea, oamenii se îndreaptă spre produsele care nu conțin zahăr, care în principiu nu sunt rele, însă dacă scrie pe ambalaj „fără zahăr adăugat” înseamnă că se ascund multe lucruri.

„Unele dintre ele sunt cu îndulcitori artificiali, sau naturali, dar nu cei obișnuiți. Sunt în regulă toți cei folosiți pe piața europeană, sunt avizați, au toate aprobările de rigoare, deci nu este nicio problemă, dar trebuie să fie consumați cu moderație”, spune medicul.

Medic: Sunt produsele care pentru a avea gust conțin multe grăsimi

De asemenea, mai există produsele fără zahăr care, pentru a avea totuși gust, conțin multe grăsimi de diverse tipuri care, totodată, nu sunt absolut deloc sănătoase. Mai mult, spune medicul nutriționist, este total falsă ideea conform căreia dulciurile fără zahăr nu îngrașă, fiindcă acestea sunt foarte diverse.

Mare atenție! În spatele dulciurilor fără zahăr adăugat se află un pericol imens. Medic: Nu sunt sănătoase

În primul rând sunt dulciurile care conțin îndulcitori care depinde ce mai au, valoarea calorică nu depinde numai de zahăr. De asemenea, mai sunt cele în care zahărul este înlocuit cu altceva cu calorii foarte multe și acestea îngrașă chiar mai mult decât produsele care ar fi avut zahăr.

Ce se ascunde în denumirea „fără zahăr”

„Plus că se mai ascunde în denumirea ”fără zahăr”, în produse în care este introdus altceva, care nu este zahăr. De exemplu, sirop de glucoză, sau sunt siropuri naturale care au și acelea foarte multe calorii, sunt bogate în glucoză și fructoză, care nu sunt deloc sănătoase. Sau sunt introduse sirop de curmale, curmale tocate, smochine, stafide și așa mai departe, care sunt foarte calorice”, spune medicul.

Ea explică faptul că acestea nu ar fi rele, fiindcă aduc și fibre, iar între o linguriță de zahăr și o linguriță de curmale toate, tot curmalele tocate sunt mai bune, însă în principiu sunt tot aceleași calorii și este vorba tot despre un fel de zahăr.

Cum poate fi controlată pofta de dulce

În cazul în care avem poftă de ceva dulce, aici este vorba despre total altceva. Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, spune că pofta de dulce apare doar la anumite persoane, care se află în anumite stări emoționale. Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de știință, pofta de dulce este un efect secundar al anumitor stări emoționale.

În acest context, specialiștii spun că este important să învățăm să controlăm această dorință falsă a organismului. Mai clar, terapeutul în nutriție spune că atunci când vedem dulcele, salivăm și vrem să îl mâncăm. Atunci când ne amintim de ceva dulce, simțim că poftim. Pentru a scăpa de această poftă de dulce, spune doctorul, trebuie să ne auto-dresăm.

Medic: Exerciții de respirație, de relaxare, iar pofta de dulce va dispărea

Medicul nutriționist recomandă oamenilor să apeleze la orice metodă pentru a scăpa de pofta de dulce, cum ar fi: exerciții de respirație, de relaxare, iar încetul cu încetul pofta de dulce va dispărea. Conform specialistului, întotdeauna trebuie să înlocuim dulcele cu ceea ce ne face cel mai mic rău, fructe sau fructele confiate.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<