Președintele Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România, Gheorghe Iana, spune care sunt simptomele neurologice care trebuie să ne trimită urgent la doctor dacă suntem infectați cu coronavirus.

Conform acestuia, bolile cerebrovasculare secundare pacienților infectați cu coronavirus pot apărea și în timpul infecției cu coronvirus.

„Sunt două mecanisme mari pentru bolile cerebrovasculare. Fie afectarea directă din timpul bolii printr-un sindrom inflamator care poate genera o tromboză de sinus sagital superior, fie prin mecanisme secundare care modifică coagulabilitatea intravasculară și afectează vasele de tip terminal și pot cauza fie hemoragii, fie accidente vasculare de tip ischemic, datorită agregării intravasculare a complexelor imune”, explică medicul.

Mare atenție la aceste simptome!

Specialistul explică faptul că un pacient cu simptome de coronavirus trebuie să fie atent și la modificările neurologice. În timpul bolii, spune medicul, apariția unui deficit ușor motor, cum ar fi tulburarea ușoară de vorbire sau apariția unei dureri puternice de cap, trebuie să îl atenționeze pe pacient să se prezinte urgent la medic, fiindcă poate fi vorba despre o ușoară suferință neurologică atașată sindromului Covid-19.

Mai clar, în momentul în care se suspectează hemoragia intracraniană sau tromboză de sinus, examenul neurologic este definitoriu. Ulterior, după controlul neurologic, este obligativ un examen imagistic, pentru a fi exclusă sângerarea. Din nefericire, explică medicul, aceste sângerări se pot extinde foarte repede, iar pacientul poate pierde definitiv zona respectivă prin destrucția paranchimului cerebral.

Cum putem deosebi durerea de cap dată de COVID de durerea de cap de tip vascular

Gheorghe Iana spune că durerea de cap este prezentă în boala provocată de coronavirus, însă este o durere de cap bruscă, de o intensitate mult mai mare, care asociază fenomene neurologice, cum ar fi dezechilibru, pierdere parțială a capacității de a vizualiza, deficit motor minim. Dacă durerea aceasta persistă și după un antiinflamator, situația este gravă.

Mare atenție la aceste simptome! Toți cei care au Covid trebuie să știe: Mergeți urgent la spital!

Din păcate, spune specialistul, se cunosc foarte puține lucruri despre mecanismul de evoluție a coronavirusului în organism și este foarte greu de anticipat ce vor găsi medicii. Însă pacienții cu dislipidemii, cu obezitate, care au o tulburare de coagulare preexistentă și o reacție imună de tip hiperegic cunoscută, toți sunt predispuși să facă vorbe grave, chiar cerebrovasculare.

„Ca simptome de după, dacă rămânem cu o senzație de amorțeală a mâinilor, sau senzație de instabilitate sau o oboseală mai accentuată, o stare de tulburări de memorie, toate acestea sunt semne că s-a întâmplat ceva și pe zona neurologică și te trimit la un consult neurologic”, a conchis Gheorghe Iana la Antena 3.