Mai clar, în cazul în care părinții nu doresc să își vaccineze copiii, aceștia vor primi sancțiuni extrem de dure. Atenție, acest proces se referă la vaccinurile care sunt obligatorii, nu la cel dezvoltat împotriva coronavirusului.

În cazul în care un părinte refuză vaccinarea pentru copil, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că aceștia vor fi chemați la o ședință de consiliere unde vor fi lămuriți de specialiști în legătură cu beneficiile vaccinării. Dacă părintele va refuza chiar să participe la această consiliere, atunci ar putea fi amendat cu 10.000 de lei.

Părinții care refuză vaccinarea își port pierde copiii

Se poate ajunge și la lucruri extrem de grave. De exemplu, dacă un părintele nici nu își vaccinează copilul, nu plătește nici amenda, atunci statul ar putea să îi ia copilul, părintele să fie decăzut din drepturi și să fie preluat de o altă persoană. În România de când se știe au existat părinți care s-au speriat de vaccinare și au decis să nu accepte vaccinarea copiilor. Acum se pare că se poate face o lege prin care adulții să fie obligați să își vaccineze pruncii.

 „În acest moment se discută inclusiv la nivelul consilierii dacă nu acceptă acea consiliere. Legea a fost întoarsă la comisie și vom stabili și acest aspect (n.r amendă). În acest moment discutăm la nivelul specialiștilor de la sănătate publică evaluarea și contextul vaccinări acestui copil, care sunt condițiile strice și care ar trebui să fie partea din lege în care ar trebui să găsească un tutore din sistemul juridic care să poată accepta vaccinarea. În condițiile în care nu există acest drept copilul va fi preluat de altcineva”, a dezvăluit Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

Mare atenție, părinți! Statul vă poate lua copilul dacă refuzați acest lucru

CEDO este de acord cu vaccinarea obligatorie

Chiar și cei mai mari din Uniunea Europeană consideră în regulă vaccinare obligatorie. De exemplu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este de părere că impunerea unei obligativități de vaccinare este permisă, fiindcă astfel de măsuri sunt necesare într-o societate democratică.

Obiectivul trebuie să fie ca orice copil să fie protejat împotriva bolilor grave prin vaccin sau prin imunitate generală, consideră judecătorii de la Strasbourg. Astfel, dacă într-un stat european vaccinarea devine obligatorie, atunci acest lucru înseamnă că nu există o încălcare a Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ce nu ar trebui să se întâmple, spune CEDO, amenzile financiare și refuzarea unui loc la grădiniță pentru copiii nevaccinați, spun experții, fiindcă aceste măsuri încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie.