Marea Britanie reușește testarea motorului pentru rachete hipersonice cu oxigen din aer

Marea Britanie a marcat un progres semnificativ în domeniul apărării, prin testarea cu succes a unui motor pentru rachete hipersonice, care utilizează oxigenul din aer pentru propulsie. Acest eveniment reprezintă un pas important în consolidarea capacităților de apărare ale țării, în contextul tensiunilor internaționale actuale, potrivit The Independent.
Racheta de croazieră de ultimă generație
Noul motor are potențialul de a propulsa o rachetă de croazieră de ultimă generație, cu o rază de acțiune superioară celei care poate fi realizată cu un motor convențional. Această inovație a fost posibilă datorită colaborării cu Forțele Aeriene ale SUA și NASA. Motorul folosește oxigenul din aer pentru propulsie, eliminând necesitatea rezervoarelor interne. Acest lucru nu doar crește viteza, dar și extinde raza de acțiune a rachetei.
Programul de Arme Hipersonice
Testările s-au realizat în cadrul Programului de Arme Hipersonice al Ministerului Apărării britanic, care are ca obiectiv livrarea unui demonstrator tehnologic de armă hipersonică până în 2030. În total, 233 de teste statice au fost efectuate pe parcursul a șase săptămâni la Centrul de Cercetare Langley al NASA din Virginia, SUA, de către o echipă de cercetători coordonată de Laboratorul pentru Știință și Tehnologie în Apărare (Dstl) din Regatul Unit și de Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene Americane (AFRL).
„Trăim într-o lume mai periculoasă, iar acum este mai important ca niciodată să inovăm și să rămânem înaintea adversarilor noștri, echipând forțele noastre cu tehnologiile viitorului”, a declarat John Healey, ministrul britanic al Apărării.
Paul Hollinshead, directorul executiv al Dstl, a salutat această realizare ca fiind un „moment cheie”. El a afirmat că aceasta marchează un „progres critic în capacitățile de apărare ale Regatului Unit”, care „întărește poziția noastră în colaborarea AUKUS pentru dezvoltarea armelor hipersonice”, referindu-se la parteneriatul trilateral dintre Australia, Regatul Unit și SUA.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨