Un studiu realizat recent arată că marile orașe ale lumii riscă să se prăbușească sub propria greutate. Și acest lucru se poate întâmpla pentru că dezvoltarea zonelor urbane crează o presiune crescută asupra suprafeței Pământului.

Studiul a fost realizat pentru orașul San Francisco

Pentru a arăta ce se întâmplă, geofizicianul Tom Parsons, de la agenţia americană USGS, a folosit pentru acest studiu de caz orașul San Francisco, informează Euronews, citat de Digi24.

În acest moment în zona golfului San Francisco trăiesc peste  7,7 milioane de locuitori.  Și a devenit centru financiar, cultural și comercial din partea de nord a Californiei. În urma acestui studiu,  Parsons a observat că datorită dezvoltării acestei zone, orașul ar putea să se scufunde cu 8 centimetri. Dar studiul a scos la iveală date și mai îngrijorătoare. Spre exemplu, în cazul turnului Millennium din San Francisco în ultimi 10 ani acesta a ajuns să se scufunde cu mai bine de 40 de centimetrii.

În plus, acest tip de cercetare mai ajută și la evidențiarea schimbărilor care au avut loc în ultimii ani și care au dus la creșterea nivelului mării. Cercetătorii atenționează că în special în zona golfului, nivelul mării ar putea să crească până la 30 de centimetri până în anul 2050.

Tom Parsons afirmă că deși este practic imposibil să calculezi care este greutatea exactă a unui oraș, pe baza anumitor factori se poate face o estimare.

Este practic imposibil să calculezi greutatea exactă a unui oraș, spune Tom Parsons. Dar o estimare se poate face. Pentru a reuși acest calcul se ține cot de mediu construit, precum clădirile publice, clădirile rezidențiale și comerciale, clădirile industriale, parcările. Dar și de felul în care se deplasează populația pe coastă. Pe lângă toate aceste elemente mai este luat în calcul și creșterea nivelului mării.

Marile orașe ale lumii riscă să se prăbușească sub propria greutate. Ce s-a descoperit în urma unui nou studiu
Foto: pixabay.com

Greutatea orașului San Francisco este de aproximativ  1,6 trilioane de kilograme

Spre exemplu, în urma acestei cercetări, greutatea orașului San Francisco este în jur de 1,6 trilioane de kilograme sau  250 de milioane de elefanți. Ceea ce înseamnă că o asemenea greutate poate scufunda litosfera în această zonă.

Geofizicianul a mai specificat că acest studiu poate fi realizat în cazul oricărui centru urban. Dar pentru efectuarea lui mai trebuie să se aibă în vedere și alte cauze care pot cauza scufundarea. Cum ar fi deplasarea plăcilor tectonice, dar și cât de mult crește nivelul apei subterane.

Expertul adaugă că studiul său ar putea fi aplicat oricărui oraș din lume și că rezultatele specifice pentru San Francisco ar putea fi constatate în cazul oricărui mare centru urban.

Astfel de studii ar putea să fie îmbunătățite în timp cu ajutorul unor fotografii prin satelit care să permită studierea mai atentă a suprafeței pământului, astfel încât să se poată descoperi care sunt zonele unde sunt șanse mari să apară inundații.