Materialele publicitare politice si informatiile esentiale pe care trebuie sa le contina in campania electorala din 2025

Data actualizării: 2 aprilie 2025

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 va începe la data de 4 aprilie. Acest eveniment reprezintă un moment important pentru stabilirea viitorului țării noastre, iar materialele publicitare politice ocupă un rol crucial în acest proces. Biroul Electoral Central (BEC) a venit cu precizări importante cu privire la aceste materiale și informațiile pe care acestea trebuie să le conțină.

Definirea materialelor publicitare politice

Conform BEC, materialele publicitare politice reprezintă orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii, în mod direct sau indirect, să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat. Pentru a fi considerat un material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească următoarele condiții, în mod cumulativ:

1. Să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit și/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic;
2. Să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare;
3. Să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, al unei alianțe politice, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau al unei alianțe electorale, clar identificat.

Informatii obligatorii pe care trebuie sa le contina materialele publicitare politice

Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 stabilește informațiile pe care trebuie să le conțină materialele publicitare politice distribuite de actorii politici, indiferent de mijlocul de distribuire a acestora. Printre acestea se numără:


1. O indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
2. Candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic;
3. O mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
4. Codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă conform art. 34 alin. (13) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, este important de reținut că atât comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului, cât și opiniile publice exprimate în nume personal de către alte persoane decât actorii politici nu constituie materiale publicitare politice. Toate aceste reguli vizează în mod direct responsabilizarea actorilor politici și asigurarea unei informări corecte a publicului larg cu scopul clar de a garanta exprimarea liberă și informată de către toți alegătorii a dreptului fundamental de vot și prevenirea dezinformării acestora.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨